Több mint 70 milliárd erdőtelepítésre (uniospénz.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 25.
Két-három héten belül aláírja a mezőgazdasági miniszter az új erdőtámogatási rendszerről szóló jogszabályt. A támogatás új eleme a magánerdő-gazdálkodók támogatása a minimális erdőgazdálkodást segítő alapból, valamint a magánerdőket integráló szervezetek gazdálkodásának finanszírozása.

Az Új Magyarország vidékfejlesztési programról a brüsszeli bizottságon belül további egyeztetések szükségesek. Ez néhány hetet vesz igénybe, utána a rendelet közzétehető. Az idő sürget, hiszen az őszi erdőtelepítésekről most nyáron kell a gazdálkodóknak döntést hozniuk - mondta el Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára - olvasható a Magyar Hírlapban. Hogy ha valamilyen okból mégis lesz csúszás, és a támogatásokat nem lehet kiosztani az idén, a pénz 2008-ban is kifizethető. Az erdészeti támogatási rendszer 2007-től gyökeresen átalakul, a brüsszeli irányelveknek megfelelően. A fő cél továbbra is a fenntartható erdőgazdálkodás közjóléti szolgáltatásainak növelése.
A támogatás új eleme a magánerdő-gazdálkodók támogatása a minimális erdőgazdálkodást segítő alapból, valamint a magánerdőket integráló szervezetek gazdálkodásának finanszírozása. A támogatások tekintetében az idei év az átmenet éve lesz. Befejeződik a jelenleg érvényes nemzeti támogatás elemeinek kifuttatása, a korábban vállalt kötelezettségek teljesítése és az új juttatási jogcímek bevezetése. Visszaszorul a nemzeti támogatások aránya, és nő az EU-támogatásoké, különösen a magánerdő-tulajdonosoknak.
A nemzeti fejlesztési terv vidékfejlesztési programján belül 2007 és 2013 között erdészeti célokra 120-130 milliárd forint forrás lesz. Az erdőtelepítésre 70-75 milliárd forint vehető igénybe. Az összeg tartalmazza a 2004 és 2006 között az első nemzeti vidékfejlesztési terv negyvenezer hektár erdőtelepítésre fordítható összegét is.
A jövőben a meglévő erdők fenntartására is külön alap lesz. Az új szabályozási rendszer szerint mintegy negyven-ötven milliárd forint támogatás igényelhető erdő-környezetvédelmi programra, erdőszerkezet-átalakításra, közjóléti beruházásokra, erdővédelmi intézkedésekre és a Natura 2000 erdőkben folytatott gazdálkodásra. Az erdőgazdálkodás versenyképességére további 10-12 milliárd forint költhető.
A szakállamtitkár szólt az erdőtörvény módosításáról, amely szintén az EU-jogharmonizáció jegyében zajlik. A kormány második félévi munkaterve szerint folytatódnak a 2005-ben elkezdett szakmai egyeztetések az új elemekről.
Az elmúlt héten a mezőgazdasági munkacsoport és a parlament szakmai bizottsága hajlott rá, hogy egységes előterjesztésben kerüljön a Ház elé az erdő-, a vad- és a halgazdálkodásról szóló törvény. Az erdőtörvény módosításáról a szakmai szervezetekkel a tárca a következő kérdésekben egyeztet: erdőfenntartás pénzügyi garanciarendszere, az osztatlan közös tulajdonban lévő 220 ezer hektár gazdálkodásának ösztönzése, az engedélyezés egyszerűsítése, a brüsszeli támogatással megvalósuló gazdálkodás ellenőrzése és az illegális fakitermelés elleni hatékony fellépés. 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.