Aki nemet mondott ötmilliárd dollárra (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. július 15.
Egy francia vállalat ötmilliárd dollár értékű uránt bányászna egy ausztráliai nemzeti park mellett, de egy helyi erdész nem engedi. Jeffrey Lee-nek a természet érintetlensége és az ősök szellemének tisztelete fontosabb, mint a gazdagság.

Lee-t, aki az Ausztrália északi részén található Kakadu Nemzeti Parkban dolgozik erdészként, egy energiaipari óriás, a francia Areva vállalat kereste meg. A cég Lee családjának földjén, a nemzeti park mellett levő Koongarrában létesítene bányát, hogy az ott található, több mint 14 ezer tonna uránt kitermelje. A körülbelül ötmilliárd dollár értékű érc bányászata az urán piaci árának emelkedése miatt jó üzlet, Lee azonban nem kér belőle – írja a The Sydney Morning Herald.
A 36 éves Lee a Djok klán tagja, ősei helyi bennszülöttek voltak. "Szent helyek, ősi temetők találhatók itt, és az én felelősségem vigyázni rájuk" – nyilatkozta Lee. Az erdész kivitte az ausztrál lap újságíróját egy sziklacsoporthoz, amin egy kéknyelvű szkink (egy helyi gyíkfajta) több évszázados sziklarajza található. Lee szerint a gyíkot nem szabad megzavarni, mert az is egy dzsang, vagyis a szent spirituális helyek egyike, amiket a nemzeti parkban megforduló évi 230 ezer turista sem látogathat. Az erdész úgy véli, ha megzavarják a tájat, rossz dolgok fognak történni.
Világörökség lehetne
A helyi törvények 2005 óta engedélyezik új bányák létesítését az észak-ausztrál uránkészleteknél, de azt is kimondják, hogy a helyi földek tulajdonosainak vétójoguk van. Az Areva ajánlott pénzt, lakást és kocsit Lee családjának, és ők engedélyezték is volna a kitermelést, Lee azonban hajthatatlan maradt. "Nem kell, amit a fehér ember ajánl nekem. Nem érdekel a pénz, van munkám, van mit ennem, tudok vadászni és halászni. A nagyszüleimtől hallottam történeteket erről a vidékről, és át akarom adni ezeket majd a gyerekeimnek" – mondta. Lee-nek egyébként nincs gyereke, a klánjának ő az utolsó sarja.
Lee most azt próbálja elérni, hogy Koongarrát csatolják a Kakadu Nemzeti Parkhoz. A park a világörökség része, és ha Koongarra is hozzátartozna, az erdész akaratától függetlenül is háborítatlanul kellene hagyni. Az ausztrál kormány már jelezte a világörökségi helyszíneket felügyelő Unescónak, hogy egyetért Lee kezdeményezésével.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.