Lármafák Gyergyóban – egyelőre megfékezték az erdőtüzeket (Krónika/erdely.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

2007. július 25.

Óriásfáklyaként világított az éjszakában a Gyergyószentmiklóshoz közeli Várbükk-tető kedden. Miközben a Gyergyóditróhoz tartozó Orotva közelében lévő Laposbükkben már ötödik napja tűzoltók és önkéntesek vívnak közelharcot a lángokkal, a medence másik oldalán, a Gyergyói-havasok délnyugati nyúlványában négyhektáros felületen újabb tűz ütött ki.


A polgári védelmet és a tűzoltóságot kedden fél három körül értesítették a tűzesetről, ami egyébként Gyergyószentmiklós több pontjáról is jól látható. Várbükk tetején az erdős legelő és kaszáló kapott lángra, a tűz átterjedt a közeli vágástérre és széldöntésre is. „Nehezen megközelíthető a terep, nagyon meredek hegyoldalon kell kimenniük a tűzoltóknak” – fejtegette Kémenes Ignác, a városi katasztrófaelhárítási bizottság felügyelője, hozzáfűzve, a mentési akcióból hazafelé jövet kedden este maga is balesetet szenvedett: terepjárója felborult, és a kezébe egy kiálló vas mélyen belevágott.

„Félelmetes volt a 15–20 méteres égő fenyők látványa, több mint félszáz fenyő világított a hegygerincen, mint hajdanán az égő lármafák” – számolt be a tűzoltásban részt vevő egyik önkéntes. Ionel Scurtu helyettes tűzoltó parancsnok szerint a legnagyobb gondot az esti órákban kerekedő szél jelentette. A légörvény következtében húsz tűzoltó negyedórára a lángok fogságába került. A lángokon kívül lévő csapattársaknak és civileknek rövid időn belül sikerült kimenekíteni társaikat, így mindannyian sérülés nélkül megúszták a forró helyzetet. „Kicsit köhögtek a fiúk a belélegzett füst miatt, de egyikük sem kapott mérgezést” – magyarázta a parancsnokhelyettes. A katasztrófaelhárítás részéről tegnaptól Kémenes Ignác sérülése miatt Hobaj József helyettes felügyelő vette át az irányítást. Elmondta, erőgépekkel dolgoznak a terepen, és sikerült olyan tartályt szerezni, amelyben ötezer liter vizet tudnak a helyszínre vontatni traktorral. „Az égő területet körülsáncoltuk, és úgy tűnik, sikerült megfékezni a lángok terjedését a tömör erdő irányába – fejtette ki a Krónika kérdésére Hobaj. – A végleges megoldás az lenne, ha lezúdulna egy kiadós eső.”

Simona Crãciun, a Hargita Megyei Tűzoltóparancsnokság sajtószóvivője arról számolt be, hogy a megyében a Gyergyói-medencében lévő két nagy felületű égést leszámítva két kisebb méretű tüzet is oltottak a napokban a Csíkszereda közelében lévő Egerszegen, illetve Csíkszépvízen. A tűz keletkezésének okáról egyelőre csak feltételezések vannak. „A tűzeseteket egyaránt okozhatta tükröző felületről visszaverődő fény vagy emberi hanyagság, de biztosat még nem állíthatunk” – hangoztatta a sajtószóvivő. Hangsúlyozta: arra kéri az erdőben kirándulókat, hogy kerüljék a nyílt láng használatát, a cigarettázást, és ne szórjanak szét üvegdarabokat.

Hunyad megyében öthektáros fenyőültetvényt tett tönkre a tűzvész Nagybár község közelében kedden délután; a lángok egy őrizetlenül hagyott tűzből harapóztak el; a tüzet kilenc órába telt megfékezni. Fehér megyében, Remete község környékén a száraz növényzet lobbant lángra szerdára virradóra, nehezen megközelíthető részen. A Fehér megyei rendőrség közleménye szerint a tűzvészt egy villám okozta. Temes megyében a Bukarest–Temesvár gyorsvonatot kellett másfél órára megállítani a Kiszető település mellett kiütött tarlótűz miatt, amely a sínek mellé is átterjedt. A két-három méter magas lángok elérték a magasfeszültségű vezetékeket is, így a gyorsvonat csak azután haladhatott tovább, hogy a tűzoltók elszigetelték a tüzet. A lángokat az időközben eleredő eső segítségével sikerült megfékezni.

Jánossy Alíz


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.