Komoly veszteség: 2400 hektár erdő és 4 milliárdos kár (InfoRádió/MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. július 28.
Az idén eddig 2400 hektár erdő égett le Magyarországon, kétszer akkora terület, mint az elmúlt évek átlagos 1000-1500 hektáros vesztesége - tájékoztatott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Központi Erdészeti Igazgatósága.A közlemény szerint az idei kár mértéke a későbbiekben becsülhető meg jól, ám nagyságrendje a felújítások költségeivel együtt 4 milliárd forintra tehető. A tájékoztató kiemeli, hogy az erdőkben, illetve erdőfelújításokban a szélsőséges időjárás, a szárazság és a hőségnapok is kiugróan nagy károkat okoznak. Az Erdészeti Igazgatóság gyorsfelmérése alapján a szárazság miatt mintegy 15 ezer hektár - csaknem 10 milliárd forint értékű - erdősítés semmisült meg eddig.
A magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi tevékenység miatt keletkezik, túlnyomó részben gondatlanság miatt. A klímaváltozás következtében, a korábbinál forróbb nyarakon nem a tüzek száma nő meg jelentősen, hanem a terjedési sebessége és intenzitása.
Az MTI adatai szerint Magyarország erdőterülete mintegy kétmillió hektár, az ország területének több mint 21 százalékát borítja erdő.
A 2007-2013 közötti időszakban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv is támogatja az új erdők telepítését. Ezekben az években évente mintegy 10-15 ezer hektár erdőt telepítenek majd Magyarországon. Az erdősítésre várhatóan 40-60 milliárd forint fordítható.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.