Őserdőt irtanak, embereket űznek el a biodízel miatt (Hírszerző)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. 8. 4.
Agresszívan terjeszkednek az olajpálma termesztő cégek Indonéziában
Az őserdőt irtják ki, és az ott lakókat űzik el földjeikről az olajpálma-termesztő cégek Indonéziában. A biodízel iránti megnövekedett kereslet miatt egyre jobb üzlet iparszerűen termeszteni az olajpálmát, és a cégek sokszor nem tartják be a törvényeket. A sor végén olyan felhasználók is állhatnak, mint az idehaza jól ismert Unilever.

Hatalmas területeken irtják ki az őserdőt a biodízellel foglalkozó társaságok Indonéziában. A világ kevés megmaradt őserdőinek otthont adó Borneón néhány év alatt fél millióról, 3,2 millió hektárra növekedett az a terület, amelyre olajpálma termesztésére szereztek koncessziót az ezzel foglalkozó cégek.
A biodízel iránt egyre nagyobb a kereslet az egész világon. Nemcsak a fejlett ipari országok kormányai ösztönzik a használatát (az Európai Unióban egy irányelv szerint 2020-ra az üzemanyag-felhasználás tizedének innen kell származnia), de India és Kína is. A hatalmas kereslet az elmúlt években felhajtotta a termék árát, nem véletlen, hogy a kedvező éghajlati adottságok miatt egyre több délkelet-ázsiai ország foglalkozik az előállításával.
Buldózerrel tarolják le az erdőt
A világ legnagyobb ilyen cége jelenleg a malajziai Wilmar – indonéz környezetvédők és civil szervezetek éppen őket vádolják azzal, hogy önkényesen sajátítanak ki területeket Borneón. A BBC helyszíni riportjában a Nyugat-Kalimantan tartománybeli dajak kanajan közösség tagjai mondták el, hogy egyik reggel minden előzetes értesítés nélkül buldózerek jelentek meg a földjeiken, és nemcsak az erdőt tarolták le, de még saját gumifa ültetvényeiket is.
A dajakok tiltakozásképpen lefoglaltak néhány buldózert és teherautót, de a cég emberei rendőri segítséggel szerezték vissza azokat. Ezután olyan feszültté vált a helyzet, hogy néhányan a Wilmar helyi irodájának felgyújtásával fenyegetőztek, mire egy fórumon sikerült megegyezni abban, hogy a társaság kompenzációt fizet a károsultaknak.
Ugyanez történt egy másik faluban is, ahol az indonéz Duta Palma nevű cég tarolt le önkényesen egy nagy darab erdőt. Ott a helybelieket szintén kárpótolták valamivel, de mint egy 35 éves családapa elmondta, ez semmire sem elég, főleg nem arra, hogy biztosítsa a család megélhetését, amely eddig a tíz hektáros gumifa ültetvénytől függött. A férfinak most Malajziába kell átjárnia egy építkezésre dolgozni, hogy megéljenek valahogy.
Kerekasztal tárgyalások
A tiltakozások hatására megszólalt az ügyben az indonéz környezetvédelmi minisztérium is. Agus Purnomo, miniszteri tanácsadó kártalanításra szólította fel a cégeket, és megígérte, hogy a jövőben szigorúbban ellenőrzik a tevékenységüket. A Wilmar vezetői tagadták az illegális erdőirtás vádját. A Friends of The Earth nemzetközi környezetvédő szervezet szerint a láncolat végén olyan multinacionális felhasználók vannak, mint az idehaza is ismert Unilever, amely az egyik legnagyobb megrendelője a Wilmarnak.
Az Unilever környezetvédelmi ügyekért felelős igazgatója, Jan Kees Vis azt mondta a BBC-nek, külön ellenőrző programjuk van a beszállítóik számára, és – „bár nem állíthatja 100 százalék biztonsággal” – úgy tudja, hogy az általuk felhasznált olaj nem Borneóról, hanem Szumátráról származik.
A Wilmar és az Unilever is tagja annak „Fenntartható Olajpálma-Termelés Kerekasztal” (RSPO) nevű szervezetnek, amely a termelőket, felhasználókat, civil szervezeteket fogja össze. Az RSPO következő ülése novemberben lesz Kuala Lumpurban, ott ezek a kérdések is napirendre kerülnek majd. 


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.