Erdélyi környezetvédelmi tábor (erdely.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 7.
Az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) és a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ) augusztus 16-19 között a Madarasi Hargitán szervezi az ECO-Info 2007 című programsorozat első környezetvédelmi sátortáborát.
Az UFF és a MISZSZ által kezdeményezett környezetvédelmi program úttörő jellegű mozgalomépítés, mely követendő modellnek hivatott a fiatalok környezettudatos életmódra való nevelése, és az ökoturizmus népszerűsítése terén. Az ECO-Info 2007 célja az erdélyi ifjúsági szervezetek számára példát mutatva a székelyudvarhelyi és Erdély egyéb vidékeiről, a MISZSZ tagszervezeteinek képviseletében érkező fiatalok környezetvédelem terén való felkészítése, ezt követően pedig közösségi összefogással a Madarasi Hargita sérült ökoszisztémájának feltérképezése, és helyreállításának kezdeményezése.
A környezetvédelmi program megvalósítása három fejezetre oszlik. Elsőként a program lebonyolításába bevont szakmai partnerszervezetek környezetvédelmi szakembereinek segítségével nyilvános fórumokon kerül sor a környezettudatos nevelés és gondolkodásmód népszerűsítésére. A program második fejezetét két környezetvédelmi
tábor szervezése alkotja, melyek során szintén környezetvédelemre szakosodott szervezetek segítségével megkíséreljük a hagyományos téli rendezvényeinknek helyt adó Madarasi Hargita sérült ökoszisztémájának, valamint az ökoturizmus szempontjából fontos helyszíneinek feltérképezését, és ezek helyreállítását kezdeményezzük. A táborok ifjú résztvevői a kulturált hegyvidéki turizmus számára elengedhetetlen fontosságú infrastrukturális elemek helyreállításán dolgoznak, valamint a környezet szennyezésének mértékét mutató tanulmányok összeállítása érdekében gyűjtenek a vidékről mintákat és adatokat. A program harmadik és befejező elemét a szerzett tapasztalatok alapján készített szakmai anyagok összeállítása képezi, melyek irányadóként használhatóak hasonló célú és felépítésű további programok számára.
Az ECO-Info 2007 környezetvédelmi program szakmai támaszát az AGORA Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport szervezeti háttere és humánerőforrás tartaléka biztosítja.
Az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) és a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ) közös programját a Környezetvédelmi és a Fenntartható Fejlődésért Felelős Minisztérium Környezetvédelmi Alapja (Ministerul Mediului ºi Dezvoltãrii Durabile, Administraþia Fondului pentru Mediu) támogatja.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.