Természetvédelem fejszével és láncfűrésszel (greenfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. november 25.
A Natura 2000 hálózatába tartozó Sajóládi erdő 98 %-át  fejszével és láncfűrésszel felszerelt illegális fatolvajok, illetve az erdő kezelésével megbízott erdészeti igazgatóság dolgozói  szisztematikusan mára kiirtották. Az ügyben jelenleg nyomoz az ügyészség. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén található Sajóládi erdő 180 ha-os területének 98%-a került kiirtásra azóta, hogy a 275/2004 (X.8.) Kormányrendelettel az Európai Unió Natura 2000 hálózatába kijelölésre került, mint kiemelt jelentőségű természetmegőzési terület, amely a „20004HUAN Hernádvölgy és Sajóládi erdő” elnevezésű terület legértékesebb tölgy-köris-szil ligeterdő élőhely-típusát alkotta. A Sajóládi erdő számos, a magyar természetvédelmi és európai uniós jogszabályok által védett állatfajnak nyújtott menedéket mindaddig, amíg fejszével és láncfűrésszel felszerelt illegális és fatolvajok, illetve az erdő kezelésével megbízott erdészeti igazgatóság dolgozói (utóbbiak a megelőzés elvére való hivatkozással) szisztematikusan ki nem irtották.
A magyar természetvédelem történetének eddigi legnagyobb irreverzibilis (visszafordíthatatlan) természetkárosítása következett be a Sajóládi erdő 98%-os kiirtásával. Egy állami tulajdonban, állami kezelés, illetve állami védelem alatt álló, s immár három éve az Európai Unió védelmét is élvező kiemelt jelentőségő természetmegőrzési területen következett be ez a példátlanul súlyos természetkárosítás.
Az ügyben jelenleg ügyészségi nyomozás van folyamatban a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata által tett büntető feljelentés alapján a Btk. 281. § (3) bekezdés b) pontjába ütköző jelentős mértékű természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt a Miskolci Városi Ügyészségen. A Tiszántúli Természetvédők Társulata az ügyben petíciót nyújtott be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához is annak kivizsgálására, hogy a Magyar Köztársaság illetékes hatóságai miért nem tettek eleget az 92/43/EGK Élőhely-irányelv, illetve a 275/2004. (X.8.) Kormány rendelet által előírt kötelezettségeiknek.
A Tiszántúli Természetvédők Társulata az Európai Parlament Petíciós Bizottságához elküldött petíciójában kiemelte, hogy „az igazságosságba, a megelőzés, az elővigyázatosság, a fenntartható fejlődés elvébe, az Európai Unió jogintézményeibe való hitet erősítené minden magyar állampolgárban az, ha egy igen szigorú és teljes körű vizsgálat eredményeként olyan döntés születne mind a Petíciós Bizottság, mind az Európai Bizottság részéről, amely elősegítené, hogy hasonló mértékű visszafordíthatatlan természetkárosítás soha többé ne következhessen be a Magyar Köztársaság területén, és legalább a Sajóládi erdő 180 ha-os területéből hírmondóként megmaradt kb 2.ha-nyi tölgy-kőris erdőrész megmaradhasson a jövő nemzedékei számára." Debrecen, 2007. november 22.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.