Megújul az erdőgazdálkodás szabályozása 2008-ban (MűszakiFórum)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007.12.19.
Megújul az erdőgazdálkodás jogszabályi környezete 2008-ban, a változásokat a jövő év első felében módosuló erdő törvény határozza majd meg - mondta Kiss János, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
Közölte, hogy az FVM célja a védett erdőkben szigorúbb, a faanyag-termelőkben viszont egyszerűsített módon végrehajtható fakitermelés feltételeinek biztosítása.

Kiss János kifejtette: az erdőterületek kettéválasztásával válik lehetővé, hogy a faanyag-termelés engedélyezési folyamatában bürokratikus akadályok szűnjenek meg. A védelmi funkciójú erdőkben területeken pedig nem csupán a fakivágások mértéke csökkenhet, de azok módja is környezetkímélőbbé válik.
A főosztályvezető jelezte, hogy a jogszabályok módosulásával a falopások megelőzése is hatékonyabbá válhat. Szigorú bizonylatolási rendszer jön létre, amivel nyomon követhetővé válik az illegális fakitermelés. Utalt arra, hogy ma a tolvajok gyakran a kivágott fák után saját maguk írnak szállítási levelet, ezáltal nehezen utolérhetőek.
A tárca tervei szerint megváltozik jövőre a bírságolási rendszer. A bírságok adó módjára behajthatóvá válnak, a bírságtételek a jelenlegi 3-10-szeresére emelkednek.
Megoldás születhet a gazda nélküli erdők kezelésére is. Kiss János elmondta, hogy ma mintegy 200 ezer hektár olyan erdő van Magyarországon, amelynek van tulajdonosa, de gazdálkodója nincs. Ezekből az erdőkből több tízezer hektáron szükség lenne különböző munkálatok elvégzésére, de azok rendre elmaradnak.
A főosztályvezető példaként az elszaporodó kártevők elleni védekezést, és a faültetéseket említette.
A jogszabályi változásokat követően az állam felhatalmazást kap ezeken a területeken a munkálatok elvégeztetésére, amelynek végrehajtására valószínűleg közbeszerzésen választ majd ki cégeket. Az állam a munkálatok költségét az ingatlan tulajdonosára terheli majd rá.
Kiss János kitért arra, hogy a 2007-2013-as időszakban az állam a tervek szerint 67 ezer hektár erdő telepítéséhez ad támogatást, zömében uniós forrásokból. Az idén ősszel 10 ezer hektár erdő telepítésére érkezett pályázat, a területek 70 százalékán már el is ültették a facsemetéket.
Az idei telepítésekre, továbbá a korábbi telepítések utófinanszírozására mintegy 10 milliárd forint jutott, hasonlóan az elmúlt évi összeghez.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.