Együttműködés a környezet védelméért (Hargita Népe/erdely.ma )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. január 28.
Verespatak ügye, a mezőgazdasági termelés kérdése, valamint az erdőirtásokat tiltó európai jogszabály előkészítése szerepelt Csibi Magorliberális, Sógor Csaba RMDSZ-es és Olajos Péter MDF-es európai parlamenti képviselő tegnapi, csíkszeredai sajtótájékoztatójának napirendjén.

Fájó sebnek nevezte Verespatakot Olajos Péter, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) európai parlamenti képviselője, az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának tagja, aki Csibi Magor liberális európai parlamenti képviselő meghívására érkezett tegnap Csíkszeredába. A magyarországi politikus elmondta, hogy több ízben felhívta az EP tagjainak figyelmét a Verespatakra tervezett ciántechnológiás bányakitermelés veszélyeire.
– Verespatak elsősorban romániai ügy, itt kell meghozni a bölcs döntést – mondta Olajos, hozzáfűzve, hogy mindemellett az uniós intézményeknek is szava kell legyen a kérdésben.
Csibi Magor hozzáfűzte, hogy nem a bányászat, hanem a ciántechnológia tervezett alkalmazása ellen emelnek szót. Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a román kormány álláspontja e kérdésben egyértelmű, mint ahogy egyértelműek az ügyben hozott elmarasztaló bírósági döntések is. Mégis érthetetlen, hogy közben az említett cég Európában további négy helyen akar hasonló technológiával dolgozó kitermelést létrehozni, s az is érthetetlen, hogy a helyi önkormányzat 32 épület – köztük műemlék épületek – lebontását engedélyezte, miközben nem ad építkezési engedélyt két egyházi műemlék épület javítására, noha a kormány pénzalapokat utalt ki erre a célra.
A képviselők vázolták a verespataki ügy rendezésével kapcsolatos további terveiket is, majd szóltak a hagyományos mezőgazdasági termelés védelmében kifejtett lobbitevékenységükről. Elmondták, hogy nagyon rugalmasak az európai jogszabályok, a nemzeti kormányokon múlik, hogy miként alkalmazzák azokat. Így fordulhat elő, hogy Olaszországban például lehet sonkát enni egy borkóstolón, Magyarországon pedig ez lehetetlen a törvény szigorú alkalmazása miatt. Felhívták a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaság területén el kell érni: Romániában a termelők érdekeinek megfelelően alkalmazzák a törvényeket.
A képviselők ismertették az illegális erdőkitermelés megfékezése érdekében végzett munkájukat. Mint mondták, az Európai Unió hallatja a hangját a brazíliai erdőirtások kapcsán, de mindeddig nem figyelt fel arra, hogy nyakló nélkül vágják az erdőket az Unió keleti államaiban.
– Szeretnénk elérni, hogy az Unió területén ne lehessen eladni illegális kitermelésből származó fából készült terméket – mondta Csibi.
Elhangzott az is, hogy Olajos Péter támogatja a Csíkszeredában és környékén létesítendő téli olimpiai bázis ötletét – jövetele egyik célja a helyszínek megtekintése –, s az ügynek szeretnék megnyerni Schmitt Pál európai parlamenti képviselőt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagját is.  Sarány István


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.