Uniós szabályozást akarnak (Hírextra)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. 03. 10.  - Írásbeli nyilatkozatban kérte öt európai parlamenti képviselő az Európai Unió döntéshozó szerveit, hogy sürgősen alkossanak jogszabályt annak érdekében, hogy EU piacain csak legálisan kitermelt faanyagok kerülhessenek forgalomba.

A nyilatkozat aláírói: Olajos Péter (magyar, néppárti), Cristian Buşoi (román, liberális), Csibi Magor Imre (romániai magyar, liberális), Fiona Hall (brit, liberális), Dan Jorgensen (dán, szocialista) képviselők.
A nyilatkozattevők felhívják a figyelmet, hogy a globális erdőirtás mérete elérte az évi 13 millió hektárt és ez egyben az üvegházhatású gázok kibocsátásának harmadik legnagyobb forrása. Az illegális fakitermelés mára kulcsfontosságú tényező az erdők eltűnésében a fejlődő országokban, de számottevő Európában - különösen Közép- és Kelet–Európában - is.
Az aláírók hangsúlyozzák, hogy az illegális fakitermelés és a kapcsolódó kereskedelmi tevékenység hatalmas kart okoz a biodiverzitásban, aláássa a helyi közösségek megélhetését, hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, a fakitermelő országoknak pedig évi 10-15 milliárd euró költséget okoz.
A képviselők rámutatnak, hogy a FLEGT önkéntes partnerségi megállapodások elégtelennek bizonyultak abban, hogy megelőzzék az illegálisan kitermelt faanyag importját harmadik országok felé, és nem terjed ki hatálya az EU tagállamai területén kitermelt illegális faanyagra.
A nyilatkozat szövege szerint meg kell alkotni egy általános definíciót az illegális fakitermelésre, amely lefedi valamennyi faterméket, a kitermelt fa származásának bizonyítási terhét pedig a gazdasági társaságokra kell helyezni.
A kezdeményezők végül felhívják a Bizottságot, hogy késedelem nélkül, azonnal terjesszen be jogszabálytervezetet a fenti problémák megoldására, az Európai Parlament Elnökétől pedig nyilatkozat és az aláírók neveinek továbbítását kérték Bizottság, a Tanács és a tagállamok parlamentjei felé.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.