Skandináviából telepítenek bölényeket az Ukrán-Kárpátokba (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-03-27 - Skandináviából áttelepített európai bölényekkel szeretnék visszaállítani az egykor kipusztult állatfaj optimális populációját az Ukrán-Kárpátokban. Egyelőre öt európai bölényt (Bison bonasus) szállítanak skandináv országokból a Lemberg (Lvov) megyében lévő Szkolei Beszkidek Nemzeti Parkba annak a 2015-ig szóló programnak a keretében, amelyet az Ukrán Környezetvédelmi Minisztérium és erdészeti főhatóság dolgozott ki a bölénypopuláció helyreállítása céljából.

Az ukrán szakemberek a Skandináviában honos bölényeket tekintik a legerősebbeknek, a betegségekkel szemben legellenállóbbaknak.
Zoológusok szerint a nemzeti park területén legalább 50 egyedből álló bölénypopulációt kell kialakítani a beltenyészet elkerülése érdekében. A betelepítendő állatok számára már kialakították a kerítéssel körülvett területet.
A Kárpátokból közel 250 éve kipusztult európai bölényfaj újratelepítésére már történt kísérlet, amikor 1965-ben 10 állatot – négy hímet és hat nőstényt – szállítottak a lengyel és ukrán Beszkidekbe a fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsa természetvédelmi parkból. A két évig zárt területen tartott állatok azonban nem sokkal szabadon engedésüket követően elhagyták a térséget. A szakemberek azt feltételezik, hogy a bölények azért mentek el, mert télen nem találtak elegendő élelmet a Beszkidekben.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.