Függetlené lesz az önkormányzati tárca (origo/MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. 04. 28 - A tervek szerint Gyurcsány Ferenc hétfő délben jelenti be a kormány átalakítását - állította az [origo]-nak Juhász Ferenc, a szocialista párt elnökhelyettese. Gyurcsány nem egyszerűen pótolja a koalíciós szakítással kieső tárcavezetőket.

A korábbinál több államtitkár gondoskodna a kisebbségi kormányzás miatt fontossá váló egyeztetésről. Gyenesei István független országgyűlési képviselő azt mondta, hogy valóban felkérték önkormányzati miniszternek, és vállalja a tárcavezetést.

Felforgatná az eddigi struktúrát
A tervek szerint délben jelenti be a kormányátalakítást Gyurcsány Ferenc - erősítette meg az MTI információját az [origo]-nak Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese. A kormányfő a változásokról vasárnap késő este több órán keresztül tárgyalt az MSZP vezetőivel. A Kormányszóvivői Iroda sajtómeghívója szerint a miniszterelnök délben az Országgyűlés Munkácsy termében teszi meg bejelentését.
A kormányfő reggel 9-től az SZDSZ vezetésével tárgyal - mondta az [origo]-nak Gulyás József, a szabad demokraták Országos Tanácsának elnöke. Gulyás szerint már hétvégén is eljutott több hír az SZDSZ-hez a kormányátalakítás körüli spekulációkból, de - mint fogalmazott - a párt a kormányfőtől várja, hogy tájékoztassa őket a helyzetről.
A miniszterelnök - erről vasárnap ő maga is beszélt - nem csak új minisztereket nevez meg az SZDSZ-es tárcavezetők helyett, hanem a kormány teljes struktúráját megváltoztatja. Budai Bernadett kormányszóvivő az RTL Klub híradójában azt mondta, hogy a miniszterek megnevezésének határideje május 5-e, de hozzátette, nem kizárt, hogy ez előbb megtörténik, "akár már a mai napon".
Felkérték a független képviselőt
Az MTI információi szerint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz az összevont fejlesztési és gazdaságpolitikai tárca vezetője. Új minisztériumot hoznak létre a gazdaságélénkítésre, ide tartozik majd az infrastruktúra is. Az egészségügyi tárca élére Székely Tamás, az OEP főigazgatója kerülhet. Várhatóan létrejön a kormány fejlesztési kabinetje is, és a kutatás-fejlesztésre új tárca nélküli minisztert nevez ki a kormányfő, a távirati iroda értesülései szerint Molnár Károlyt, a Budapesti Műszaki Egyetem rektorát.
A parlament egyetlen függetlenként, a Somogyért Egyesület színeiben bejutott képviselője, Gyenesei István váltja Bajnai Gordont az önkormányzati tárca élén - az MTI információját maga Gyenesei István is megerősítette hétfő reggel az [origo]-nak. Mint mondta, a miniszterelnök valóban megkereste, és ő elvállalta a tárcavezetést, de továbbra is megtartaná független képviselői posztját. "Egy ilyen nehéz időszakban ez egy olyan kihívás, amelyet kellő önkormányzati tapasztalattal rendelkező politikus nem utasíthat vissza" - tette hozzá. (A Népszabadság hétfői számában azt írta: az önkormányzati ügyek bekerülhetnek a Miniszterelnöki Hivatalba, amelynek irányítását Lamperth Mónika veheti át, így új miniszter vezetheti a Szociális és Munkaügyi Minisztérium élére.)
A kutatás és fejlesztés különválasztása miatt megszűnik a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT), az ebben résztvevő szocialista politikusok - Baja Ferenc, Burány Sándor, Németh Imre és Kolber István - közül többen a kisebbségi kormányzás miatt szükséges egyeztetéssel lesznek megbízva a különböző kulcsminisztériumokban - írja a Népszabadság.
Kívülről jönnek
Gyurcsány Ferenc az ATV-nek adott nyilatkozatában vasárnap este arról beszélt, hogy az új miniszterek többsége kívülről érkezne, tehát nem tagjai sem a pártnak, sem a frakciónak. A kormányfő úgy fogalmazott: ez lesz az első jelentős kormányátalakítás, a korábbi átalakítások csak kiigazítások voltak. Gyurcsány arról is beszélt, hogy a tárcáknál a szakállamtitkárok egyikét főtitkárként megbíznák a koordinációs feladatok ellátásával. A főtitkár lenne az államtitkár helyettese - tette hozzá. A Népszabadság szerint a politikai államtitkárok viszont a szocialista pártból, illetve a frakcióból kerülnének ki, így Vojnik Mária és Oláh Lajos az egészségügyi, illetve a környezetvédelmi tárcánál.
Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök-pártelnök nemcsak a kormányra, hanem az MSZP-re vonatkozóan is érdemi átalakítást jelent be. Így várhatóan megszűnik a pénztárnoki poszt, a Táncsics Alapítvány irányítását pedig Lamperth Mónika veszi át a pártelnöki kabinet vezetőjeként. Gyurcsány a pártot szervezettebbé, hatékonyabbá akarja tenni, és ezzel együtt generációváltást is végrehajtani.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.