Brazília korlátozni akarja a külföldiek földvásárlását az Amazonas vidékén (Független Hírügynökség)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008 május 30. - Brazília azt fontolgatja, hogy betiltja a földvásárlást a külföldi ellenőrzés alatt álló cégek számára az Amazonas folyó vidékén.

A "Föld tüdejének" is nevezett területen olyan ütemben irtják az erdőket a jövedelmező biobenzingyártás céljából hogy az veszélyezteti a bolygó klímáját.

A brazil hatóságok szerint az Amazonas vidékén a bejegyzett földbirtokok 55 százalékának külföldi személy vagy vállalat a tulajdonosa.

A földterületek bejegyzését végző nemzeti földreformhivatal vezetője, Rolf Hackbart szerint nem idegenellenességről van szó, hanem a nemzeti szuverenitásról. "Egy olyan méretű országnak, mint Brazília, pontosan kell tudnia, hogy ki is birtokolja a területét" - tette hozzá.

A bioüzemanyagok gyártásához szükséges növények termesztése világszerte egyre jövedelmezőbb, ezért sok fejlődő országban ijesztő mértékben irtják az esőerdőket, amelyek pedig kulcsszerepet játszanak a Föld klímájának alakulásában. A globális felmelegedés egyik oka az, hogy egyre fogy a trópusi esőerdő Brazíliában vagy Indonéziában. Brazíliában az illegális fakitermelés három évi csökkenés után 2007 utolsó hónapjaiban újra nőni kezdett.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint másodpercenként egy futballpályányi őserdő tűnik el ma a föld színéről.

A szakértők azt mondják, hogy az esőerdők ilyen mértékű irtása 20 százalékban felel a tapasztalható üvegházhatásért, amely miatt melegszik a Föld klímája. Az esőerdők 17 százalékát már kiirtották.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.