Súlyos pénzbüntetés illegális fakitermelésért (Független Hírügynökség)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008 június 07.- 275 millió dollár (43 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélt a brazil kormány környezetvédelmi ügynöksége pénteken egy svéd céget illegális fakitermelésért az Amazonas folyó menti esőerdőben.
A cég annak a Johan Eliasch-nak a tulajdona, aki egyebek mellett a Head nevű sportszergyártó cég feje és Gordon Brown brit kormányfő egyik környezetvédelmi tanácsadója.

A fakitermelésért megbüntetett cég neve: Gethal, amely a brazil kormányügynökség, az Ibama szerint legalább 230 ezer fát vágatott ki törvénytelenül. Az ügy drámai helyzetben került nyilvánosságra. A brazil kormány hétfőn tette közzé jelentését, amely szerint négy év után újra felgyorsult a Föld tüdejének tartott Amazonas-menti esőerdők pusztulása. Áprilisban 1123 négyzetkilométerrel lett kisebb az őserdők területe a dél-amerikai országban. Az ország új környezetvédelmi minisztere határozottan megígérte: az év hátralévő részében lassulni fog a zöld terület fogyása. A globális élelmiszerár-robbanás miatt viszont félő, több erdőt irtanak ki, hogy nagyobb területet lehessen megművelni.
A most megbüntetett svéd cég tulajdonosa, a 46 éves Johan Eliasch vagyonát 760 millió dollárra (120 milliárd forintra) becsülik. A braziliai ügy külön érdekessége, hogy Eliasch az alapítója a Cool Earth nevű szervezetnek, amely azt állítja magáról, hogy pénzügyi támogatokat keres az Amazonas-menti esőerdők megvételére, hogy így védje meg a dzsungelt.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.