A védett erdők sorsa ne így dőljön el! (nonprofit.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az MTI híradása tudósít Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter találkozójáról Fülöp Sándorral, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosával. Az Országos Erdészeti Egyesület közleménye.

A környezetvédelmi miniszter javasolja, hogy a nemzeti parkok területén lévő erdők kezelői joga az erdőgazdaságoktól kerüljön át a nemzeti parkokhoz. Ezt azért szorgalmazza, mert a gazdasági társasági formában működő állami erdőgazdaságok ma legálisan végezhetnek tarvágást.

Az érvelése félrevezető, hiszen a természetvédelmi törvény értelmében, 1996 óta, a nemzeti parkok területén lévő erdőben bárki – legyen az erdőgazdaság, vagy maga a nemzeti park – ma is csak a természetvédelem érdekeivel egyező célokat szolgálva, a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhet tarvágást. Nem lenne ez másként a kezelői jog esetleges átadása után sem.

Úgyszintén félrevezető a nemzeti parkok területén telepítendő új erdők hatására megnövelt szén-dioxid kvóták ellenértékeként bemutatni azt a 30-40 milliárd forintot, mely nagyságrendjében az ország összes meglévő és telepítendő, magán és állami erdejére együtt vonatkozik – függetlenül attól, hogy az természetvédelmi területen található-e.

Az Országos Erdészeti Egyesület a kezelői jogok javasolt átadásával, és a kapcsolódó érveléssel nem ért egyet. Felajánlja konzultatív segítségét a környezetvédelmi minisztert az erdőkkel és az erdőgazdálkodással kapcsolatos tájékoztató anyagok előkészítésében, részvételét a környezet védelmét szolgálni tervezett platform munkájában – amelybe javasolja az állami erdőgazdálkodás képviselőinek bevonását is. www.oee.hu


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.