Ciklonszerű jelenség okozta az árvizeket (transindex)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Ciklonhoz hasonló meteorológiai jelenségnek tulajdoníthatók a mostani árvizek, állítják a román Országos Meteorológiai Intézet (ANM) szakemberei, akik közölték: a vihar tegnap elhagyta az ország területét, és keletre húzódott. Korodi Attila környezetvédelmi miniszter szerint a közelmúltban tapasztalt esőzések, viharok a globális felmelegedésnek tulajdoníthatóak, a meteorológusok szerint pedig az erdőirtás és a légszennyezés is közre játszik abban, hogy ciklonszerű jelenségek forduljanak elő a Kárpát-medencében.
Victor Paul Dobre belügyminisztériumi államtitkár szerint a Szeret (Siret) folyó apadóban van, hiszen a keddre virradó éjszaka tetőzött.
Az utóbbi négy nap áradásai miatt már több mint 12 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A megáradt folyók hat megyében, Máramarosban, Botoşaniban, Bákóban (Bacău), Neamţban, Iaşi-ban és Vasluiban okoztak károkat.
Az árvíz összesen 145 település lakosságát érinti. A víz 99 házat teljesen tönkretett, 122-t pedig az összeomlás fenyeget. Összesen több mint 2000 házat károsítottak az áradások, és majdnem 7000 háztáji gazdaságot öntött el a víz. Az áradó folyók több mint hét kilométer országutat rongáltak meg. Több mint 23300 hektár mezőgazdasági területet, valamint 3 ezer hektár legelőt és kaszálót öntött el az ár.
Ezenfelül 993 kilométernyi megyei és községi út vált járhatatlanná. Varujan Vosganian pénzügyminiszter bejelentette: 6 millió lejes gyorssegélyalapot hoztak létre, ezt szükség esetén növelik. Eddig 284 ezer liter ásványvizet, 26455 liter olajat, 24 tonna cukrot, 55 tonna konzervet, 107 ezer kenyeret és 6650 takarót osztottak ki az árvíz sújtotta övezetekben.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.