Bíróságon folytatódnak a zempléni szivattyús tározós erőmű engedélyezési eljárások (Zöldtech)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008.08.07 -  A 2006 és 2007 folyamán három különböző cég által benyújtott dél-zempléni szivattyús energiatározók tervét a környezetvédelmi hatóságok másodfokon is elutasították. Két beruházó bíróságon támadta meg a határozatokat, az első ítélet 2008 őszén várható.

2006 és 2007 folyamán három különböző cég (SZET Kft; SZINERG 640 Kft.; MVM Zrt.) is benyújtotta azonos vagy közel hasonló erőmű tervét a dél-zempléni Aranyos- és Hideg-völgy térségére. Az illetékes környezetvédelmi hatóságok mindhárom engedélyezési kérelmet másodfokon is elutasítottak, amelyet két beruházó-jelölt (SZINERG 640 Kft.; MVM Zrt.) az illetékes Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon támadott meg közigazgatási per formájában. A perek jelenleg folyamatban vannak, az első ítélet 2008 őszére várható.
A környezetvédelmi hatóságok a környezetvédelmi engedélyek mellett az erőmű tervek elvi vízjogi engedélykérelmeit is elutasítják határozataikban, és azok az új, Országos Területrendezési Tervről szóló törvénybe sem kerültek bele, amely a jövőben szintén jelentős mértékben gátja lehet az engedélyezésüknek, azon túl, hogy azokat 2008. tavaszán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés is határozatban utasította ki a megye területéről. Takács András


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.