Marosvásárhely - Beperelték a polgármestert (kronika.ro/Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. augusztus 11. - Pert indítottak Dorin Florea polgármester ellen az RMDSZ-es helyi tanácsosok a Somostetőn zajló törvénytelen építkezés ügyében. Mint kiderült, a hivatal játszóteret építtet a zöldövezetben, ehhez azonban sem a tanács jóváhagyását, sem a lakosság véleményét nem kérte ki.

A közigazgatási bíróságon indítottak pert a polgármesteri hivatal, és személyesen Dorin Florea elöljáró ellen a helyi tanács RMDSZ-es képviselői, amiért építkezési engedély nélkül és a közgyűlés tudta, általa jóváhagyott költségvetés nélkül építtet a Somostetőn.

Mint arról beszámoltunk, rejtélyes, illegális építkezésbe kezdtek valakik Marosvásárhely erdős övezetében, ahol vastraverzek, otromba fémrácsok foglaltak el körülbelül egyhektárnyi kiterjedésű, füves játszóteret. Benedek István, Dávid Csaba és Kolozsváry Zoltán tanácsosok csütörtökön sajtótájékoztatón nyilatkoztak az ügyben, míg Borbély László fejlesztési miniszter a helyszínen kommentálta a történteket.

Állami pénz a tervezésre
„Törvényszegések egész sorozatát követte el a polgármesteri hivatal, élén Dorin Floreával” – reagált a történtekre Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter. Mint mondta, a kormány a Regionális Fejlesztési Program keretében idén 5 millió eurónak megfelelő összeget irányzott elő a Somostető általános fejlesztési tervének az elkészíttetésére, amiből egyharmadot februárban meg is kapott a városháza, de nem történt semmi ezen a téren. „Ahelyett, hogy ezt megrendelte volna a hivatal, elkezdett illegálisan építkezni. A teteje mindennek az lenne, ha a tervezésre kapott pénzből építkeznének” – mondta ironikusan Borbély.

A részletes terv létezik
Csütörtökig a sajtó hivatalosan semmilyen anyagot nem kapott arra vonatkozóan, ki a megrendelő és a kivitelező. A Somostetőn lévő, nagy kiterjedésű építőtelepen semmilyen információ nincs kifüggesztve erről. Csütörtökön viszont megjelent a helyszínen a Maros Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője, Dan Ştefănescu, aki vaskos projektet, színes rajzot, részletes tervezetet mutatott be, így végre láthattuk, hogy mi is készül a játszótéren: a vastraverzeket vastag, színes mászkálócső köti majd össze, és az egész építmény egy vidámparkhoz lesz hasonlatos. Ha elkészül.

Ugyanakkor a helyszínen voltak a Maros Megyei Építkezésügyi Felügyelőség munkatársai is, akik elmondták: őket mindenképpen értesíteni kellett volna az építkezésről, és kötelező lett volna kifüggeszteni a megrendelő, illetve a kivitelező cég nevét és az egyéb adatokat is. A felügyelők szerint most kétféle megoldás létezik: vagy utólag megadja saját magának az építkezési engedélyt a polgármesteri hivatal, vagy pedig ezer és 100 ezer lej közötti büntetést fizet a felügyelőségnek. Bár a hivatalnak kellene engedélyt adnia saját magának, ehhez tanácsi határozat kell, amit a testület nem fog jóváhagyni.

A „zöldek” is tiltakoznak
Tegnap a Somostetőn jelen volt Szakács László környezetvédelmi szakember is, aki a Rhododendron Egyesület, valamint a Civitas Nostra városvédő szervezet nevében kifejtette: a hatalmas vastraverzek semmiképp nem valók a zöldövezetbe. Egy füves terület ilyen mérvű beépítéséhez mindenképpen több szervezet, intézmény engedélyére lett volna szükség, és a lakosságot is meg kellett volna kérdezni arról, hogy egyetért-e a füves játszótér beépítésével vagy sem, és hogy tetszik-e a vásárhelyieknek az elképzelés, amit kidolgoztak.

További rendellenességek
A polgármesteri hivatal szóvivője, Marius Paşcan a napokban azt nyilatkozta, hogy az ilyen játszótér-felújításhoz a városházának semmiféle építkezési engedélyt nem kell kiadnia. Azt is jelezte, hogy az építmény egy olyan hatalmas labirintus lesz, ahol külön, biztonságosan játszhatnak majd az 1–3, 4–5, valamint a 6–12 éves gyerekek. Mindennek a szépséghibája, hogy erről mindössze maroknyi ember tudott, nem volt róla tudomása a városi határozatok meghozatalára hivatott tanácsnak és a lakosságnak sem, jelentették a magyar városi tanácsosok. Ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy a hivatal berkeiben más törvénytelenségek is történnek. Tudomásukra jutott például, hogy az urbanisztikai osztályon törvénytelen feltételekhez kötik az építkezési, lakásfelújítási, épületkibővítési engedélyek megadását. „Azt követelik az engedélyért folyamodóktól, hogy vásárolják meg azt a telket, amely az illető épülethez tartozik, márpedig egy belvárosi udvar horribilis összegbe kerül. Az épülettulajdonosnak a törvény szerint jogában áll, hogy csupán bérelje a várostól a szóban forgó területet” – mondta Dávid Csaba tanácsos. Az önkormányzati képviselők kilátásba helyezték, hogy ezentúl árgus szemekkel figyelik majd a hivatal minden lépését. Máthé Éva


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.