Évtizedeken át kéregelhalás pusztította az iharosberényi szelídgesztenyéseket. A folyamat azonban megfordítható, sőt, jövedelmezővé lehet tenni a gesztenyetermesztést
A gesztenye nem kozmopolita, mint például az őszibarack, nem alkalmazkodik. Az iharosberényi fajta például a nagymarosi termőhelyen elaprósodik - magyarázta Szentiványi Péter, a szelídgesztenye hazai legnagyobb szaktekintélye az iharosberényi gesztenyefesztiválon. Magyarországon 1969 előtt gesztenyeültetvényekről és minősített fajtákról nem beszélhettünk. A hazai fajta-előállítás Szentiványi Péter nevéhez fűződik, aki az 1950-es években kezdte meg nemesítő munkáját.
Hazánkban őshonos a gesztenye, kiváló termesztőtájak vannak, az egyik az iharosberényi. A dél-dunántúli termőtáj részeként megmaradt ősi szórvány-ligeterdőkben magról nevelt, igen nagy termetű, több száz éves fák alatt görnyednek ez idő tájt a helyiek, eladásra szedik a termést. A szelekció útján kialakult Iharosberényi 2, Iharosberényi 29, Iharosberényi 57 fajták kötődnek a vidékhez, ezeket az elmúlt évtizedekben helyi oltványiskolákban szaporították. A berényiek gesztenyéje fényes, sötétbarna héjával, világosbarna húsával és erősen aromás ízével valóban egyedülálló és keresett gyümölcs.
Az 1970-es évektől kezdődően azonban endotiás kéregelhalás pusztította a fákat, s hagyományos növényvédelmi eljárásokkal nem tudtak ellene tenni. Áttörést egy környezetkímélő biológiai védekezés hozott, s elindult a természetes gyógyulási folyamat. Felfedezték a gombának egy olyan, kevésbé agresszív típusát, amely nem
pusztítja a fát, csak hegszövetet hoz rajta létre, gyógyult rákos sebet. A fába juttatott oltóanyag, hasonlóan egy védőoltáshoz, ezeket a típusokat tartalmazza. Napjainkban többnyire egészséges fákat lehet látni.
Szentiványi Péter azonban arra figyelmeztetett: a hagyományos termelési módon már túl kell lépni, korszerű termesztéstechnológia, intenzív ültetés, az új növényvédelmi eljárások alkalmazása s mindenekelőtt a gazdák összefogása teheti jövedelmezővé a gesztenyetermesztést, ám helyben még bőven van mit tenni ezért. Varga Andrea