Itt van a szezon, itt van újra, lehet szedni a medvehagymát, fel hát
mindenki a lombos erdők (főként bükkösök) nedves, nyirkos aljára,
kinyílt az egészség ingyenes patikája. A medvehagyma ma már szerencsére nem szorul reklámra, olyan népszerű, hogy saját honlapja van rengeteg boldog kattintással, és a tavaszi vándor is gyakorta találkozhat vidám tekintetű, enyhén büdös vadászokkal, amint éppen üdvözült mosollyal az arcukon cipelik haza a zsákmányt. A medvehagyma felkutatásának örömét ugyanis csak a gombászáséhoz lehet hasonlítani. A lelőhelyek természetesen titkosak, akár egy jó kis kucsmagombatanyáé, viszont rengeteg van belőlük, és nemcsak a Mecsekben, hanem a Bakonyban és a Balaton-felvidéken is. Soha máskor nem botolhatunk bele ennyi lelkes amatőr botanikusba, pedig bár a medvehagyma szedése nem tekinthető extrém sportnak, azért nem teljesen veszélytelen. Viszonylag könnyen összekeverhető például a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, amelyek súlyosan mérgezők, akár halált is okozhatnak. Cserébe viszont teljesen szagtalanok, így aztán mégis viszonylag könnyedén megkülönböztethetők hősünktől, ami már enyhe dörzsölésre is átható fokhagymaillatot áraszt, nem véletlenül nevezik vadfokhagymának is. Termesztése elég nehézkes, bár erre komoly kísérletek folynak magról és palántáról is. Ez lehet a jövő útja, tekintve, hogy népszerűsége miatt akár a hóvirág sorsára is juthat, azaz egyszer csak hirtelen védett lesz. Addig is együk bátran, ha nem szedünk véralvadásgátlót, és frissen, mert hamar hazamegy és mélyhűtve sem az igazi már. Természetesen nyersen a leghatásosabb, de bánhatunk vele úgy is, mint a spenóttal káprázatos krémlevest állíthatunk elő belőle, valamint pestót olívaolajjal, fenyőmaggal, mandulával vagy mindezek nélkül napraforgóolajjal, ha már végképp nincs más a háznál, így sokáig eláll. A medvehagyma totális háborút vív az emberi szervezet védelmében, vitamin- és nyomelemrakéta, és mint ilyen, feltétlenül hasznosabb az arzénos ásványvíznél, jótékony hatása már azelőtt megmutatkozik, mielőtt megtalálnánk, ugyanis mozgást feltételez a friss levegőn. Nézzük a teljesség igénye, valamint alkalmazási mód nélkül, mire képes ez a csodálatos növény, tudós kollégák véleménye szerint is. Étvágyjavító, gyomor- és béltisztító, fertőtlenítő, bélféregűző, csökkenti a szívzavarokat, az artériák meszesedését és a koleszterinszintet, enyhíti a reumás panaszokat, jó mellkasi hurutok ellen, vese-, vér- és hólyagtisztító, gyorsítja a sebek hegesedését, csökkenti a magas vérnyomást, memóriafrissítő, stresszoldó, férfiakra és nőkre egyaránt ható potencianövelő, nagy erőkkel ólommentesít, és nem utolsósorban csökkenti az alkoholéhséget. Ugyanakkor amíg csak lehet, segítségével kivonhatjuk magunkat a gyógyszerbizniszből, miközben ráadásul még igen finom is. HEGYI ZOLTÁN