A hóvirág mellett a gombákat sem lehet ezentúl szabadon leszedni. Több ritkább mellett közkedvelt ehető fajokat, például a tinórukat is védetté nyilvánították.
Az idei szezonban nem árt vigyázniuk a gombaszedőknek. Egy tavaly megjelent rendeletben 35 újabb, kalapos gombát nyilvánított védetté a környezetvédelmi tárca. Ezek többsége ritkább, nem ehető. Akadnak azonban köztük kedvelt, eddig kifejezetten étkezéshez, gyűjtött fajok is, mint a tinóruk vagy a sötétedő hasú fókagomba. Ha valakit akár egyetlen ilyennek a leszedésen rajtakapnak, súlyos büntetésre számíthat. Egy védett gomba eszmei értéke kétezer-tízezer forint, egy szatyornyi begyűjtése (és természetesen árusítása) tehát akár százezer forintos bírsággal is járhat. A szigorítást az európai uniós előírások indokolták - mondták érdeklődésünkre a környezetvédelmi tárcánál. A legtöbb uniós államban már régóta tilos egyes értékesebb gombafajok
begyűjtése. Elsősorban a ritkább fajoknál természetvédelmi megfontolások is indokolják a szigorítást.
Nem tudnak megújulni a gombatelepek, ha állandóan leszedik őket. Akadnak olyan fák, amelyek a gombafonalak révén jutnak elegendő vízhez.
Nagy kérdés, hogyan lehet az új rendeletet betarta(t)ni. A gombászoknak eddig gyakorlatilag csak arra kellett figyelniük, hogy mérges gombát ne szedjenek. A korábban védett, valóban ritka gombák általában meghatározható élőhelyeken élnek. Egy rókagomba faj, a tinóruk és a laskapereszke védetté nyilvánításával viszont az új előírás betartásához növényhatározóval a kézben kell(ene) ezentúl az erdőt járniuk a gyűjtőknek.
– Hosszú időre és a gombagyűjtők és a természetvédők együttműködésére lesz szükség – mondta érdeklődésünkre Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park tanácsadója. - De ez
nem újdonság, sok más természeti érték megóvása is többéves tanulást igényelt.
A gombaszedést egyébként meglehetősen lazán szabályozzák. Magánerdőkben a tulajdonos jóváhagyása kell hozzá. Állami erdőkben nincs szükség semmiféle engedélyre, csupán az az előírás, hogy csak saját szükségletre lehet gombát gyűjteni. Ennek mennyiségét azonban pontosan nem határozták meg. Tény, hogy a tavaszi és főleg az őszi gombaszezonban egyes vidékeken (ilyen a Zemplén, a Bükk, vagy az Õrség) ezrek kiegészítő foglalkozása a gombászás. A frissen szedett gombát felvásárlóknak adják át. A hűtőházakban tárolt csemegét hazai, de nagyrészt külföldi piacokon főként Ausztriában, Németországban, Olaszországban értékesítik.
SZILÁGYI A. JÁNOS