ERDÉSZET Egész télen etetni kell, másképp elpusztulnak az állatok
Etetik a vadakat az erdőkben az erdészetek, vadásztársaságok. Nem olcsó mulatság a téli takarmányozás, de megéri, mert csak így tudják a vadállomány minőségét megőrizni.
Fehér a táj, havasak a fák a csibráki erdőben, a hőgyészi erdészet területén. Ropog a hó, ahol Kürti István kerületvezető erdész eteti a vadakat. Erre azért van szükség, mert az állatok az őszi betakarítás után alig találnak élelmet maguknak a földeken, így már szeptember végén, október elején kihelyezik a takarmányt, hogy a vadak időben megszokják az etetők helyét, és bármikor odataláljanak.
Ahol nem borítja hó a földeket, ott van még mit enniük az állatoknak, bár a legtöbb gazda nem örül annak, ha az őzek, szarvasok, vaddisznók, nyulak megdézsmálják az őszi vetést. A hó beállta előtt még csak úgy nevezett szoktató etetéseket tartanak, így a vadak megtanulják, hol találnak télen is élelmet - magyarázta Kupás-Deák Zoltán, a Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészetének vezetője.
A társaságok azzal etetnek, amihez olcsóbban hozzájutnak,, vagy amit maguk megtermelnek, búzával, kukoricával, árpával, szénával, cukorrépával. Ha elkezdik a vadak élelmezését, akkor azt egész télen folytatni kell, mert máskülönben éhen halnak a takarmányhoz szokott állatok. Az igazán kritikus időszak az, amikor hosszú időn keresztül hó bontja a tájat, és megkeményedik a hó teteje, ilyenkor nehezen jutnak élelemhez, óriási jelentősége van a takarmányozásnak.
A Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészete 8600 hektáros vadászterületén mintegy száz vadetetőhely van, többségük szabadterületen, míg néhány zárt vadasparkban. Mióta leesett a hó, hetente kétszer visznek szálas és szemes takarmányt, kukoricát, silót, szénát, árpát, nyalósót - mondta Kupás-Deák Zoltán. Az őzek ugyanis legtöbbször a jól megszokott etető közelében töltik szinte az egész telet. Fontos a vadak folyamatos etetése, hogy mindig ugyanott találják a takarmányt, ne kelljen keresgélniük, több kilométert gyalogolniuk, bóklászni a jeges hóban. Ha éheznek, akkor egyrészt leromlik a kondíciójuk, másrészt hagy lesz a vadkár, lerágják a facsemetéket Szerencsére idén a kedvező őszi időjárás miatt felkészülhettek a vadak a télre, kellő zsiradékot halmoztak fel a szervezetükben.
A vadetetés időigényes és költséges tevékenység. A hőgyészi erdészetnél évente 50 vagon - körülbelül 5 ezer mázsa -kukoricát és ugyanennyi árpát, 40-50 vagon silót és 40 vagon szénát etetnek fel. Az etetést a hét kerületvezető erdész végzi személyesen, illetve megbízott vállalkozókkal együtt. A vadetetésre használt takarmányt az erdészet maga állítja elő, 500 hektár vadföldjük van, ebből 200 hektáron termelnek szemes takarmányt, ami általában elegendő szokott lenni. Sajnos az idei .extrém száraz nyár miatt a szokásos 6400 mázsa kukorica helyett csak 1100 mázsát takarítottak be, ami Kupás-Deák Zoltán szerint nem lesz elegendő, vásárolniuk kell. F. Kováts Éva
Kétszeresére nőtt a takarmány ára
A TAKARMÁNY sosem volt olcsó, de most különösen drága, a tavalyi mázsánként 2400 forintos kukorica piaci ára jelenleg 5-6 ezer forint. A takarmány árán kívül a költségek másik felét a szállítás teszi ki, ami legalább ugyanannyit kóstál, így éves szinten több tízmillió forintba kerül az erdészetnek a vadak etetése. Mégis vállalják ezeket a költségeket, mert csak így tudják megőrizni a vadállomány minőségét, és így érhetnek el bevételeket a vadásztatásnál.