Őz a ravatalon: Csongrád Megyei Vadásznap Vásárhelyen (Rádió 7)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Szeptember 6-án a Kovács-tanyán várja látogatóit a Csongrád Megyei Vadásznap. Ez alkalomból a Rádió 7 Napraforgójának vendégei voltak: Dudás Ferenc, a Csongrád Megyei Vadásznap szervezője, a Mártélyi Vadászok Egyesületének elnöke, Szabó Lajos, a Hód-Agro Zrt. vezérigazgatója, a Csongrád Megyei Vadásznap támogatója, fővédnök, és Döbrössy Iván, a Csongrád Megyei Vadász Szövetség elnöke. Szeptember 6-án rendezik meg Hódmezővásárhely mellett a Csongrád Megyei Vadásznapot. Ebben az évben új helyszínen tartják a programokat a Kovács-tanyán és a Hód-Agro Pihenőparkban. A helyszín frissen kialakított, pázsitos. A tanya mag egy kúria, a parkban halastavak, nádtetős pavilonok, és pihenésre alkalmas környezet várja a látogatókat.
A vadásznap nemcsak pihenés, szórakozás, hanem ünnep is egyben. Szeptember 1-én kezdődik meg a szarvasbikák vadászati idénye, ez alkalomból rendezik a vadásznapot a hónap elején.
A vadászatnak sajátos kultúrája van. Ez megjelenik a vadásznap programjában is, hiszen a szórakozás mellett a hagyományok ápolását is szem előtt tartották a szervezők. A 9 órakor kezdődő megnyitó ünnepségen az elismerések átadására kerül sor, majd a Csongrád Megyei Vadászok Zászlajának behozatalára kerül sor. Ezután hozzák be a ravatalon az őzet, amelyet sajátos kürtjel kíséretében búcsúztatnak, így adva meg a vadnak a végtisztességet.
A vadászatukat csak ezután kezdő Ifjú Nimródok és Diánák fogadalomtételére is ezen az ünnepélyes napon kerül sor. A Diánák, a női vadészok száma is gyarapszik, sőt, a Diána Vadászhölgy Klub Csongrád Megyei szervezete is megalakult már.
A kürtjeleket a hivatásos vadászoknak tudniuk, ismerniük kell. Ezeket is elfújják a vadásznapon.
Nagy verseny kialakulásának nézünk elébe, mert a meghirdetett pörköltfőző versenyre mát több mint negyvenöten jelentkeztek. Mellettük, versenyen kívül még a tárcsások, grillesek is megsüthetik a pecsenyéjüket.
A nap programjait igyekeztek úgy összeállítani, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig megtalálja mindenki a magának valót. A gyerekekkel óvónők foglalkoznak majd, amíg a szülők mást néznek.
Itt rendezik meg a koronglövészet döntőjét, amelyre az előzetes selejtezők után már csak 10 csapat érkezik. Mindenki kipróbálhatja a „pumpuska” lövészetet, ami egy pumpából készített fúvócső tulajdonképpen. A kézműves kirakodóvásárban nemcsak árusítás folyik majd, hanem a mesterek megmutatják, mi, hogyan készül.
Természetesen a vadászatokról sosem hiányozhatnak a kutyák, így a vadászebek bemutatóját is megtekintheti a közönség. A kiállításokon a trófeákat, és a vadászattal kapcsolatos képzőművészeti alkotásokat láthatjuk.
Lesz sétakocsikázás, bemutatkoznak a vadásztársaságok, az egyre népszerűbb íjászok is megmutatják, milyen is íjjal célba venni egy-egy vadat, mellettük a felállított jurtánál a solymászokat is meg lehet nézni.
Fellép a nap során a Tótkomlósi Kürtegyüttes, a Kankalin Táncegyüttes, a Földeáki Citerazenekar, és a Sivatagi Tűzróka Lövész Egylet.
A Kovács tanyára Hódmezővásárhely felől Maroslele, Batida irányába kell elindulni. Batida után néhány száz méterrel a 8-as kilométerkőnél balra fordulva találjuk megy a vadásznap helyszínét.
Ingyenes buszjárat is indul a rendezvényre. 8, 9, és 10 órakor, a Szántó-Kovács János, Jókai utca kereszteződésében lévő buszmegállótól indul a járat, majd Kossuth téren, a Bajcsy-Zsilinszky utcán, a Kalmár Szakiskolával szemben, és a Síp utcai megállónál áll meg, és viszi az utasokat a vadásznap helyszínére. Visszafelé 16 és 17 órakor indul a busz.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.