Maffia dézsmálja az erdőket (mr1-Esti Krónika)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-09-14  - Ez is egy olyan bűncselekmény, amely nagyban jobban fizet. Lassan ideje van a falopásnak. Annál is inkább, mert felröppentek hírek arról, hogy a most mázsánként 1800-1900 forintba kerülő tűzifa ára valószínűleg emelkedik októbertől.

Így ősszel sokan kezdik majd el járni az erdőket, de most nem éppen a természetjárókról, sokkal inkább a fatolvajokról van szó, akik a fűtési szezon és a hideg közeledtével együtt jelennek meg az erdőkben téli tüzelőt lopni. Ez persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen az illegális fakitermelés szinte iparággá vált, nem egyszer egész erdők tűnnek el egyik napról a másikra. Most télen talán már nem így lesz, remélik az erdőtulajdonosok és erdővédők, akik az évente milliárdos károkat okozó famaffia visszaszorítását várják az új, még éppen készülő erdészeti törvénytől. A Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke, Luzsi József azt mondta, ideje lenne keményebben büntetni a falopást, most ugyanis, ha sikerül is elkapni a tettest, csak pár ezer forintos pénzbírságot kap, míg az erdőtulajdonosnak a kára mellett pótolni is kell a fát a saját költségén, ha pedig nem teszi, még meg is büntetik érte.

- Bűnöző rétegeket kell felelősségre vonni. Először is föl kell állítani egy őrző-védő szolgálatot, vissza kell hozni, mert régen működött már ez, akik folyamatosan ellenőrzik az erdőterületeket. Azokat, akik bűncselekményt követnek el az erdő kárára, azokat igen keményen meg kell büntetni. Erdőben az élőfaértéket, azt az erdei árszabályzatot, ami régen volt, vissza kell állítani, és azokat az erdő sérelmére elkövetett károkat, amiket ez tartalmaz, azt keményen, kamatostul be kell hajtani. Akkor lesz neki visszatartó ereje.

Az erdőket azonban nem ezek, a mondhatni kisebb lopások veszélyeztetik, hanem a nagyobb és szervezettebb famaffia. Sok esetben hajléktalanok nevére vesznek erdőt, majd tarra vágják és értékesítik. A hatóság meg tehetetlen, mert a fakitermelő jóhiszeműen járt el, a szegény vagy hajléktalan tulajdonost meg nem tudják felelősségre vonni - mondta a Krónikának a Kerekerdő Alapítvány elnöke, Gyöngyösy Péter. Hangsúlyozta, hogy megoldás lenne, ha a természetkárosítás büntetőjogi kategória lenne.

- Többek között a Btk.-t is módosítani kellene, hogy mondjuk az engedély nélküli fakitermelés természetkárosításnak minősüljön, mert hogyha ez nem történik meg, akkor a nyomozó hatóság vagy a bíróság nem igazán tud hathatósan eljárni. A mostani erdőtörvényben van olyan passzus, amely lehetővé teszi, hogy a jogellenesen végzett tevékenységet az erdészeti hatóság leállíthatja, elkobozhatja az eszközöket és a faanyagot, és átadhatja a rendőri szervnek. Csak ez azt jelenti, hogy ez időleges dolog. A rendőrség lefolytat egy nyomozást, de általában nem fog jutni semmire, mert nem természetkárosítás az engedély nélküli fakitermelés, és ezzel nem oldódik meg a dolog.

Az új erdőtörvényen az illetékes agrártárca dolgozik, és ősszel kerül majd a kormány elé. Gazdagh Bernadett


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.