Erdőnyi falopások, viszik már a fenyőt is (mr1-Kossuth R.-Napközben)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-11-26 - Azzal fenyegetik egyes fatolvajok az erdőgazdákat, hogy rájuk gyújtják a házat. Amikor viszont tettenéréssel fogtak el tolvajokat, az ügyészség azzal dobta vissza az ügyet, hogy „nem lehet bizonyítani". Az új erdőtörvény az eredetigazolási rendszert is szabályozná.

Erdőlopásokká terebélyesedtek a falopások. Csak Borsodban az idén 850 bűnözőt kaptak erdőlopáson. Csurgó környékén októberben elkezdődött a falopás: 331 ezüstfenyőt ástak ki földlabdával együtt a tolvajok a porrogi szőlőhegyen. A károsult szerint ez legalább négyemberes, jól megszervezett munka volt. A kár 700 ezer forint.

Szabó Fruzsina kertészmérnök, a Magyar Kertészeti Árudák (Makert) szövetségi elnöke, Nagy Dániel, a szakminisztérium tanácsosa, Luzsi József, a Magyar Erdőgazdálkodók Szövetségének elnöke és Pahi Zoltán erdőbirtokos beszélgetéséből kiderült: az erdővédelem állami, tulajdonosi, társadalmi feladat. A felelősség azonban egyértelműen az államé, jogalkotási teendők állnak ugyanis a tennivalók lajstromának az élén: "ne lehessen visszadobni az erdőlopások ügyét, szabálysértésnek minősítve az erdőgazdák ötéves munkájának megsemmisítését" - mondják.

Mivel évente idehaza hétmillió köbmétert termelnek ki az erdőgazdák, a bűnözők azonban „csak” 300 ezer köbmétert lopnak, egyelőre nem kapott megfelelő közéleti figyelmet az ügy. Mindamellett eredetigazolási rendszert kell bevezetni – mint a színesfémpiacon – vetődött fel az ötlet. Az új erdőtörvény ezt az elemi kérdést is szabályozza.

Egy erdőtulajdonos mesélte: jelentették, hogy egy bűnöző lopja a zöldfát. Kimentek a terepjáróval, és a bűnöző zavartalanul folytatta a favágást, azt jegyezte meg csupán, hogy „Nem gondolja, hogy hagyom a gyerekeimet megfagyni?” Erre az erdőtulajdonos azt válaszolta: „Nem gondolja, hogy kivágja azt a fát, amelynek köbmétere 70 ezer forint?” S ez még csak hagyján. Azon a 11 kilométeren, amelyet az ebédlőtől a fatolvajig megtettek, hat kiskocsi jött velük szemben, megrakva fával… Eljutottak már a kisebbségi ombudsmanig is, de nem értek el eredményt, mert ez nem romakérdés.

Természetvédelmi őrség? Az idén 200-ról 280-ra emelkedik a létszám. Sőt erdőőrség is alakul. Tagjai visszatarthatják a faanyagot, a szerszámokat – ám személy ellen kényszerintézkedéseket nem tehetnek. Elegendő-e ez akkor, amikor az erdőlopásért a tulajdonost vonják felelősségre: miért nem vigyázott a rengetegre? És ha már hagyta ellopni a fát: telepítse újra! - erre kötelezi a hatályos jogszabály.

Miért nem ellenőrzik műholdról az erdőket? - kérdezte egy hallgató. Lehetne, de a kép csak egy hét múlva jut le a földre – ez alatt az idő alatt ellopják a fát. Akkor is, ha az erdő – hivatalosan is – nemzeti kincs.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.