Gyorshír: Menesztették Tátrai Miklóst (MR1-Kossuth)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-07-14 - Menesztették a Nemzeti Vagyonkezelő igazgatóját. Tátrai Miklós munkaviszonyát a mai nappal, rendkívüli felmondással szüntette meg a pénzügyminiszter, így a távozó igazgató nem kap végkielégítést.

A tárca közleménye szerint azért kell mennie az igazgatónak, mert a vagyonkezelő munkáját sok, megalapozott kritika érte: a működési szabályzatok csak késve készültek el, a cég ellenőrző bizottsága késve vagy nem megfelelő tartalommal kapta meg a munkájához szükséges adatokat, az ellenőrzések befejezését pedig késleltette Tátrai Miklós. A menesztett igazgató közölte, hogy bírósághoz fordul.
A Pénzügyminisztérium közleménye szerint Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőjének munkaviszonyát a pénzügyminiszter a mai nappal rendkívüli felmondással megszüntette, és mivel a munkaviszony megszüntetésére ilyen módon került sor, Tátrai számára a végkielégítés nem fizethető ki. Mindezt a pénzügyminiszter a ma délutáni találkozó után közölte az érintettel.

Tátrai Miklós újságíróknak elmondta, hogy a rendkívüli felmondás indokait vitatja, jogilag aggályosnak tartja és élni kíván a jogorvoslat lehetőségével. Ebben a per tárgya lesz a 60 millió forintos remélt végkielégítés is.

A pénzügyi tárca hivatalos közleménye szerint a Vagyonkezelő a törvény szerinti működéséhez szükséges szabályzatokat, illetve a beszámolókat rendre késedelmesen, több esetben nem az előírásoknak megfelelő tartalommal készítette el. A Vagyonkezelő munkáját számos megalapozott, sok esetben súlyos kritika érte a közigazgatás egyes szereplői, az Állami Számvevőszék és az országgyűlési biztosok részéről is - írja a szaktárca közleménye.

Tátrai Miklós menesztése napok óta a levegőben lógott azt követően, hogy a Vagyonkezelőn belül egy elmarasztaló belső jelentés készült, és a Vám- és Pénzügyőrség is nyomozni kezdett a számviteli fegyelem megsértése miatt. Egy hete már egyszer találkozott a pénzügyminiszter és Tátrai Miklós, akkor Oszkó Péter jelezte, hogy hiányolta az együttműködést és megingott a bizalma Tátraiban.

Közben Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója is sürgette a kormányfőnél Tátrai menesztését. Igaz, ő azzal indokolt, hogy a Vagyonkezelőn belüli káosz valójában a szocialista üzleti körök küzdelme a maradék állami vagyonért. A KDNP szakpolitikusa, Medgyasszay László a napokban úgy vélte, hogy ha Oszkó Péter meg akarja őrizni hitelességét, akkor pontot kell tennie az ügy végére. A pénzügyminisztériumi közlemény szerint az utódlásról hamarosan döntenek. Szentgáli Edit


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.