Tátrai a vagyongazdálkodási tanácsból nem hívható vissza (MR1-Kossuth)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-07-15 - Rendkívüli felmondással menesztették Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. vezérigazgatóját, de a stratégiai döntéseket meghozó Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsból nem hívható vissza. Megbízatása 2013-ig szól, addig munkaügyi perét is megnyerheti.

Kedden azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással menesztette a pénzügyminiszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, aki így nem kap végkielégítést. Oszkó Péter azzal indokolta a döntését, hogy többször késedelmesen vagy nem az előírásoknak megfelelően készültek el a vagyonkezelő működéséhez szükséges szabályzatok, illetve a beszámolók.

Tátrai Miklós, a menesztett vezérigazgató nem ért egyet a pénzügyminiszter indoklásával, és pert indít – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjúban. A vezérigazgató állítja, nem azért fordul bírósághoz, hogy a hatvanmillió forintos végkielégítését megszerezze, hanem mert szerinte nem volt jogszerű a felmondás, és az indokok nem valósak. Tátrai úgy ítéli meg, hogy a szakmai hitelének a megőrzése miatt nem volt más választása.

Közben a menesztett vezérigazgató tagja a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak is, a köztársasági elnök nevezte ki, és ez a megbízatása, amelyet hónapokkal a vezérigazgatói kinevezése előtt kapott, megmarad, hiszen 2013-ig szól. A stratégiai döntésekben tehát a jövőben is részt vehet. Eddig nem jelezte senki, hogy ez gond lenne, és azt mondja, visszahívásra amúgy sincs lehetőség.

Nem a valóságot tükrözik azok a hírek, amelyek alapján privatizációs döntéseket kérnek számon rajta – állítja Tátrai Miklós, mert szerinte a döntéseket nem ő hozta, hanem a tanács, ráadásul minden döntéssel maradéktalanul azonosulni tud. Formailag a tanács hét tagjából egy szavazata van, és a testület döntését kellett akkor is végrehajtania, ha adott esetben nem értett vele egyet. Szentgáli Edit


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.