Marihuánaültetvényről indulhatott a kaliforniai erdőtűz (Lánchíd Rádió)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-08-19 - Mexikói drogcsempészek illegális marihuánaültetvényéről indulhatott a kaliforniai Santa Barbara környéki hegyekben már több mint 35 ezer hektárnyi területet felperzselő erdőtűz - közölték szerdán amerikai tisztségviselők.

Drogellenes nyomozók "kifinomult", nagyjából harmincezer tőből álló ültetvényt találtak az augusztus nyolcadikán kitört tűz keletkezési helyénél. Az amerikai államban égő tüzek közül ez a legnagyobb.
Az amerikai erdőgazdálkodási hatóság nyomozói szerint az augusztus nyolcadikán kitört tüzet egy gázpalackkal működő kempingfőző okozta, amelyet mexikói drogcsempészek használtak marihuánaültetvényükön. Ezt megerősítette Santa Barbara megye rendőrfőkapitánya, valamint szövetségi drogellenes nyomozók is, akiknek "nincsen sok kétségük" efelől". A hatóságok arra figyelmeztették a környéken lakókat, hogy az ültetvényre felügyelő drogcsempészek még a környéken bujkálhatnak.
A tűz keletkezési helyénél a nyomozók egy "nagy és kifinomult" marihuánaültetvényre bukkantak a Los Padres nemzeti park erdejében, egy hegyoldalban. A farmon harmincezer tő, "kiváló minőségű" marihuánát találtak, valamint gázpalackokat, megolvadt öntözőrendszert, üres műtrágyás dobozokat, megégett kempingfőzőket valamint egy félautomata fegyvert. A legközelebbi úttól több mint másfél kilométernyire lévő ültetvényhez a nyomozók elmondása szerint még egy közeli patak vizét is elterelték, hogy azzal táplálják csepegtetéses öntözőrendszerüket - írta a Los Angeles Times című amerikai lap.
A mexikói drogkartellek az utóbbi években egyre nagyobb területen termesztenek marihuánát a Kaliforniában lévő erdős, hegyvidékes nemzeti parkokban, ahol az időjárás, és a talajminőség is kedvező a növények számára. Ezenkívül a sűrű erdők és a nehezen járható hegyvidékes területek megnehezítik az illegális ültetvények felfedezését.
Az amerikai hatóságok idén rekordnagyságú mennyiségű ültetvény számoltak fel, több mint 225 ezer növényt húzva ki a földből. Santa Barbara rendőrfőkapitánya ugyanakkor elismerte, hogy "gyakorlatilag lehetetlen" felszámolni az összes kaliforniai marihuánaültetvényt.
Az augusztus nyolcadikán kitört tüzet a tűzoltóknak sikerült 75 százalékban irányításuk alá vonniuk kedden, és már közel állnak a teljes oltáshoz. A lángok több mint 35 ezer hektárnyi védett erdőt pusztítottak el a nemzeti parkban. sze,


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.