Hír a 2-4 millió köbméter többlet fakitermelésről (Kossuth Rádió -180 perc/oee.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009.10.28 - A Kossuth Rádió 180 perc című 2009. október 28-án 7 óra előtti perceiben HÍR-t adott egy kutatási eredményről, mely szerint 2-4 millió köbméter többlet fakitermelés történik az országban.

Baló György műsorvezető partnerei voltak Szajkó Gabriella a Corvinus Egyetemről, a kutatásban résztvevők részéről, Gálhidi László a WWF erdészeti referense és Dr. Nagy Dániel az FVM Természeti Erőforrások Főosztálya főosztályvezetője.
A kutatásban résztvevő elmondta, hogy a kutatás során egyeztettek az FVM MGSZH erdészeivel és a KvVM erdészeivel is. Kimutatták, hogy a famérlegben 2-4 millió köbméter többlet jelentkezett, melyet a lakossági tüzelő felhasználásból következtettek ki. Ugyanakkor az is elhangzott, hogy az erdészeti belső nyilvántartásokból dolgoztak, mely hibás.
A WWF képviselője kifejtette, hogy bár sok kifogásuk van az erdőgazdálkodással kapcsolatosan, de ezt az eltérést nem tételezi fel és szisztematikus hibának véli.
Dr. Nagy Dániel elmondta, hogy az erdészeti nyilvántartás nem fakitermelési nyilvántartás, nem tartanak nyilván minden erdőt, csak a fél hektárnál nagyobb területűeket, továbbá van illegális fakitermelés, mely 500 000 köbmétert tesz ki évente és van illegális fakereskedelem is, mely nagyságrendje az 1 000 000 köbmétert is elérheti, ez utóbbi nem érinti a kitermelést. Az új erdőtörvény és végrehajtási rendeletei éppen ezek felszámolását is célul tűzte ki. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás negatív fakitermelést is kimutat, ami lehetetlen, ha igaz volna a kimutatás, akkor ma hazánk 10%-án már nem volna erdő, pedig évente nő az erdőterület. Hajlandó tisztázni az érintettekkel a felvetett kérdéseket. (O.B.)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.