Lemondana a felfüggesztett börtönre ítélt Benedek Fülöp (MR1 Krónika)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-12-02 - Az MR1-Kossuth Rádió úgy tudja, távozna posztjáról Benedek Fülöp, a Nemzeti Vagyonkezelő második embere, miután első fokon másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Egy pákozdi ingatlant a jogszabályok megsértésével adott el a székesfehérvári földhivatal, Benedek befolyásolására.
Felajánlotta lemondását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese – értesült az MR1-Kossuth Rádió. Benedek Fülöpöt erre a posztra a pénzügyminiszter nevezte ki, és ő is mentheti fel. Azonban mivel Oszkó Péter tárcavezető Brüsszelben tartózkodik, és csak késő este tér vissza, nem tudni, elfogadja-e a lemondást.

Benedek Fülöpöt - aki jelenleg az agrárügyekért felel a vagyonkezelő vezérigazgató-helyetteseként - a Heves Megyei Bíróság kedden hivatali visszaélésben bűnösnek mondta ki, és nem jogerősen egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság szerint Benedek Fülöp három éve - az agrártárca szakállamtitkáraként - hatalmi helyzetével visszaélve eljárt annak érdekében, hogy egy állami tulajdonú pákozdi ingatlan külföldi vállalkozói tulajdonba kerüljön.

Az MR1-Kossuth Rádió kereste Benedek Fülöpöt, de nem érte el. A vagyonkezelőtől sem kívánt nyilatkozni senki.

Benedek Fülöp a szocialista kormányok idején mindig fontos posztokat töltött be a közigazgatásban, bár politikus sosem volt. Tanácsadóként azonban dolgozott az MSZP agrármunkacsoportjánál. Ha valóban felajánlotta lemondását, az nem váratlan, hiszen ilyen magas rangú köztisztviselőt még nem ítélt el bíróság. Az ítélet még nem jogerős. László Judit


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.