Megszámlálják a medvéket a Kárpátokban (Kossuth Rádió / Szülőföldünk - Határok nélkül)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2005. január 19.
ImageKipusztulás fenyegeti a kárpáti barnamedvét, a székelyudvarhelyi Aves Alapítvány régóta tiltakozik az állatok mértéktelen vadászata ellen. Szavuk most eljutott az európai fórumokhoz, így az új román erdőgazdálkodási miniszter is állásfoglalásra kényszerült. A napokban elrendelte, hogy meg kell számolni a medvéket.
A napokban kirobbant újabb konfliktus azután történt, hogy az Unió szaktestülete, magyarországi kérésre december 13-án megtiltotta a medvetrófeák romániai bevitelét az Unió országaiba, és a romániai exportot engedélyező hazai hatóság megtiltotta a kivitelt. A sepsiszentgyörgyi Abies Hunting külföldieket vadásztató cég, ahogy Sárkány Árpád igazgató közölte, azt kérte az újonnan kinevezett minisztertől, hogy a tilalom ellenére engedélyezzék a már kifizetett trófeák kivitelét. Összesen ötven tavaly kilőtt medvéről van szó, nyolcezer eurót érő trófeáról.

A sepsiszentgyörgyi cég szerint, a székelyudvarhelyi Aves Alapítvány téves számadatok alapján indította el ezt az intézkedés-sorozatot, előbb Magyarországon, majd Európában. Szerintük valós adatokat az évtizedek óta működő Erdészeti és Vadászati Kutatóintézet szolgáltat, amely a medvék számát még mindig hatezerre becsüli a Kárpátok romániai részén, amit igazol a rengeteg vadkár, a Brassó közeli medvepopuláció elszaporodása, a rengeteg ezzel kapcsolatos lakossági panasz és parlamenti interpelláció.
Szeley-Szabó László, a székelyudvarhelyi Aves Alapítvány elnöke ezzel szemben fenntartja, hogy vészesen lecsökkent 1990 után a medveállomány, számuk 15 ezerrel csökkent, ma kétezer egyedre becsülhető a medveállomány nagysága. Jellemző, hogy Hargita megyében, ahol 1185 medve élt a nyolcvanas évek végén, a számuk alig éri el a kettőszázötvenet. Szeley-Szabó László szerint, ha az eddigi évek gyakorlata nem szűnik meg, néhány év alatt kihal a kárpáti barnamedve, hiszen a trófeáknak szánt példányok a legértékesebbek.
A román mezőgazdasági és erdőgazdálkodási miniszter ezután tanácskozásra hivatta a kérdésben érintetteket, és bizottság felállítását javasolta, amelyben szakemberek és állatvédők egyaránt képviseltetik magukat. A bizottság feladata megszámolni a medvéket. Határidőről ugyan nem esett szó, de tény: az Unió szaktestülete március 15-ig adott haladékot Romániának, ameddig köteles valós adatokat közölni a medveállományról.

Oláh Gál Elvira

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.