Figyelemfelhívás a génmódosított növények termesztésének veszélyeire (MR1- Zöldövezet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010.06.05. - Erdészeti konferencia Pécsen Egy óriáscég génmódosított repcéje átszennyezte egy repcenemesítő család földjeit. A házaspár pert indított, amelyet meg is nyert – hangzott el a Zöldövezetben. Azóta a világot járják, hogy felhívják a figyelmet génmódosított növények veszélyeire. A műsorban hallhattak még arról, hogy először került zöld párt az Országgyűlésbe és egy pécsi erdészeti konferenciáról is
Ötven év nemesítő munkája forgott kockán, amikor a Monsanto nemzetközi óriáscég génmódosított repcéje a szomszédos farmokról átszennyezte Percy Schmeister és felesége Louise kanadai repcenemesítők és termesztők földjeit. Ráadásul a módosított vetőmagjait terjesztő multicég azzal az ürüggyel perelte be a gazdákat, hogy jogtalanul használták a cég szabadalmi tulajdonát képező vetőmagokat. A gazdák felvették a harcot az óriáscéggel és hosszú évek pereskedése után kaptak elégtételt. A házaspár kitartó küzdelméért megkapta az Alternatív Nobel díjat, az ezzel járó pénzből most a világot járják, és előadás sorozattal hívják fel a figyelmet a génmódosított növények termesztésének veszélyeire. Csütörtök este a Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott előadást Percy Schmeister, és interjút adott a Zöldövezetnek.

Zöld párt az Országgyűlésben
Hazánkban elő ízben került zöld párt a Parlamentbe. Azzal, hogy a környezetvédelmi minisztérium önállósága megszűnt, még nagyobb szerepet kaphat az egy hete megalakult parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága, hangsúlyozta Jávor Benedek, az LMP országgyűlési képviselője és a bizottság elnöke, aki csütörtökön hívta párbeszédre a zöldeket.

Erdészeti konferencia Pécsen
Május végén Nemzetközi Erdészeti Kommunikációs Konferenciát rendeztek Pécsen. Európa Kulturális Fővárosában arról is szó esett, milyen tévhitek és fel nem oldott konfliktusok húzódnak erdészet és társadalom, erdészek és természetvédők között. Az erdő és a zöld gondolat című előadáson többek között Varga Tamás erdőmérnök, a soproni Erdészeti Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy az erdészek számára sem a természetvédelem, sem a kommunikáció nem újszerű dolog. Mint mondta, kevesen tudják, hogy az erdészeti szakma kialakulása annak köszönhető, hogy a XVIII. század végére Európában olyan erdőirtások voltak, amelyek komoly ökológiai katasztrófával fenyegettek. Az erdészek korábban erdőkerülőknek nevezték őket, akik elsősorban a fát védték, majd később, szervezett oktatás keretében indult el az erdész szakma. Feladatuk az új erdők létrehozása volt, de úgy, hogy közben kiszolgálják a társadalom faigényét is – tette hozzá a Zöldövezetben Varga Tamás.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.