Nem használhatnak fát a biomassza-erőművek? (mr1-Kossuth R.)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010.09.11. - Tilos lenne a tűzifa felhasználása a biomassza-égetésű erőművekben, így módosítaná a szabályokat a környezetvédelmi államtitkár - közölte a Civilek a Mecsekért Mozgalom. A szervezet a mecseki erdőkben tapasztalható fakivágások miatt tiltakozik, mert szerintük a pécsi erőmű nagy mennyiségű fát használ fel. A szaktárca szándéka szerint a jövőben nem lehet tűzifát felhasználni a zöldenergia előállításához, ezzel akarják megakadályozni az erdők tarra vágását. Erről tájékoztatta a szaktárca illetékes államtitkára a tarvágások miatt segítséget kérő Civilek a Mecsekért Mozgalmat – mondta vezetőjük az MR1-Kossuth Rádiónak, és beszámolt arról is, hogy amennyiben erre sor kerül, hogy komoly támogatásoktól eshet el a pécsi erőmű. A szervezet és a Krónika is megkereste az erőművet, hogy csak tűzifát használ-e, választ azonban nem kaptunk, az illetékesek nem kívántak nyilatkozni.
A Tubes-tetőre tervezett radar építését a közelmúltban megakadályozó civil szervezet egyébként azt sem szeretné, ha újabb biomassza tüzelésű blokkot építenének, ezért arra kérik a város vezetőit, módosítsák az erről szóló szerződést. Pécs önkormányzata ezzel kapcsolatban a Krónika megkeresésére nem reagált.
Csak megújuló erdőgazdaságból származhat a fa - háttér
Minden, ami a földön él, tulajdonképpen biomassza. De leginkább az energetikailag hasznosítható növények, termések és állati hulladékok tekinthetők biomasszának. A tüzelhető biomasszák magas fűtőértékűek, ilyen például a tűzifa apríték, a fűrészpor, a szalma, az energiafű, illetve az ezekből előállított pellet. Fatüzeléses blokk üzemel a pécsi, a kazincbarcikai, az ajkai és az oroszlányi erőműben. A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás, és nem fokozzák a levegő széndioxid tartalmának növekedését – magyarázta az MR1-Kossuth Rádiónak Varga Katalin, az Energia Klub munkatársa.
A fatüzelés a leginkább környezetbarát biomassza-hasznosítási mód, de azt valóban biztosítani kell, hogy az erdőket és a természetvédelmi területeket ne veszélyeztesse. Éppen ezért a jogszabályok szerint az erdészeti hatóságok igazolják, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származik az elégetendő alapanyag – tette hozzá.
Az Európai Parlament energiatámogatásáról szóló irányelve 20 százalékos megújulóenergia-felhasználást ír elő a tagállamoknak, Magyarország 13 százalékos részarány elérését vállalta. Gungl László - Suri Szilvia


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.