Kevesebb, de még mindig sok a falopás (mr1-Kossuth R.)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.05.05. - 2009 óta szigorúbban büntetik a falopást, az erdész lefoglalhatja a motoros fűrészt vagy a gépkocsit, de újabb intézkedésekre van szükség. Hamarosan felállnak az erdővédelmi szolgálatok, és kötelező lesz a faanyag eredetigazolása is. Az utóbbi időben megszaporodott illegális fakivágások és lopások visszaszorítása érdekében a 2009-es erdőtörvény számos szigorítást vezetett be, amelyek hatásai már érezhetőek. Megemelkedtek a büntetési tételek, egy köbméter fa eltulajdonítása is minimum harmincezer forintos bírságot von maga után, ami a korábbi tízezer forintos büntetéshez képest jelentős növekedés. Ráadásul úgy, hogy ezt a minimum harmincezer forintot mindenképpen ki kell fizetni, még akkor is, ha két öl fát vinne ki valaki engedély nélkül az erdőből. Az erdészek jogköre is bővült, megállíthatják a szállító járművet, átvizsgálhatják azt és elkobozhatják az eszközöket, például a fűrészt.
A jóval szigorúbb szabályok, a gyakoribb ellenőrzés, a hatóságok nagyobb együttműködő készsége nyomán a Bükkben sokat javult a helyzet, nincsenek már biciklis karavánok, és a tolvajok csak kisebb mennyiséggel próbálkoznak - mondja a szakember. A Mecsek és a Zselic körzetében azonban nincs javulás, úgy tűnik, itt a szigorítás hatástalan volt, április végéig ugyanis annyi fát vittek már el, mint tavaly egész évben. Az Ormánságban a legrosszabb a helyzet. A Kiskunsági Nemzeti Park is egyre nehezebben tudja csak megvédeni faállományát, itt a megyei rendőrkapitányság segítségével igyekeznek minél gyakrabban ellenőrizni a területet.
Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület szóvivője azt mondja, bár a falopás mennyisége és mértéke országos szinten valamelyest csökkent, ez még nagyon kevés, ezért újabb intézkedésekre van szükség. A szakember emlékeztetett arra, hogy erdőtörvény intézkedései nyomán hamarosan felállhatnak az erdészeti hatóságon belül működő erdővédelmi szolgálatok, és az uniós elvárásoknak megfelelően kötelező lesz a faanyag származását eredetigazolással is bizonyítani. Karcsai Nagy Éva Bicsák Eszter Czifra Szilvia Lévai András


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.