A nagykőrösi pusztai tölgyest takarították önkéntesek (MR1-Kossuth)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011.07.10. - 2011 az Önkéntesség Európai Éve. A természetvédelem területén is sok éves hagyománya van az önkéntes munkának. A WWF Magyarország önkéntes listájára feliratkozó fiatalok egy része bálnamentésről álmodozik, de aztán lelkesen bevetik magukat a kevésbé romantikus feladatokba is. Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti értéke az erdőspuszta, amely valamikor az egész Alföldet beborította, ám mára csak parányi foltjai maradtak. Az egyik éppen a Kecskemét közeli Nagykőrös mellett, ahol július első hétvégéjén az amerikai eredetű kései meggy fácskák eltávolítására szerveztek önkéntes akciót. A kései meggy magról szaporodik, madarak terjesztik elpotyogtatva. Rengeteg meggymagonc található az erdőben, amelyeket önkéntesek rövid betanítás után nagy hatékonysággal tudnak eltávolítani – mondja Verő Györgyöt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. A magoncok elveszik a fényt és életteret az egyébként őshonos növényektől, ezért kell megtisztítani tőlük a terepet.
A pusztai tölgyesek megőrzése kiterjesztése a nemzeti park célja, a sokféleség kulcsszó. A növények közül a tipikus erdőssztyepp fajok, amelyek az Alföld más tájain nem fordulnak elő, a tarka nőszirom, nagyezerjófű, ágas homoki liliom.
A tölgyekhez kötődik a holtfa lakó orrszarvú bogár, a madarak közül pedig az élénk kék szalakóta. Zsákmányát a fátlan területeken szerzi, ugyanakkor odulakó faj, így tipikusan az erdőssztyepp zóna a lakója.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.