Nem számít a vad szenvedése - csúcsra jár az orvvadászat (mr1 Kossuth)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. november 24. - Megszaporodtak a hurkos orvvadászok Somogy és Tolna megyében – a zsákmány számít, az állat szenvedése nem. Több millió forintos kárt okoztak az idén is az orvvadászok Somogy és Tolna megyében. Bár a törvény szigorodott, még mindig szükség van a tettenérésre, márpedig a rapsicok legtöbbször jól ismerik a terepet és könnyen elinalnak.
A tolnai Jágónak környékén az utóbbi néhány évben annyi hurokra leltek a vadászok, hogy őket is megdöbbentette. A helyi vadásztársaság elnöke, László János elmondta, negyven éve vadászik, de az utóbbi öt évben sosem látott mennyiségben talált az erdőben hurkokat. A vadászatnak ez a formája szerinte embertelen módszer. „Ez kegyetlen. Én már láttam benne szerencsétlen állatot: összetépi magát, míg el nem pusztul” – mondta a vadász. László János már szabadított ki orvvadász hurkából őzet, de szarvasokat is nemegyszer kell megmenteni.
Egy őz értéke nagyjából háromszázezer forint, de ez csak az adott példányé, mert hozzá kell adni a feltételezett szaporulatot is. Az utóbbi hetekben Somogyban is, Tolnában is sikerült elfogni néhány tilosban vadászót. Nemrégiben Jágónak közelében is tetten értek rapsicokat, akik mellett állattetemeket is találtak. Hat vad elejtését vallották be, ezekből három őzsuta volt, amelyeknek akár hat gidája is lehet, amelyek azonban anyjuk megölése után maguk is elpusztulnak.
Somogyban is hasonló problémákat okoznak az orvvadászok. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Bíró Gábor százados elmondta, az egyik esetben a barcsi területről a helyi erdészeti és faipari zrt. munkatársai jelezték, hogy egy dám szarvast lőttek ki ismeretlenek a területükön, az elkövetők pedig a környéken fekvő Lábod irányába menekültek el. A rapsicok a vadat ott hagyták. Ezt követően a rendőröknek sikerült megállítaniuk egy terepjárót, amelynek a vezetője gyanúba került, és eljárás indult ellene. A gyanúsítottnál tartott házkutatás során előkerült egy szintén nemrégiben lelőtt dám szarvas, valamint feldolgozás alatt lévő vadak egy hűtőkamrában. Az orvvadász által okozott kár egymillió forint fölötti. Az elkövető jelenleg előzetes letartóztatásban van.
A jágónaki vadásztársaság elnöke szerint szükséges lépés volt az orvvadászok elleni törvény szigorítása, mert az visszatartó erővel bírhat – természetesen a tettenérést követően. A fegyverrel elkövetett orrvadászat miatt a somogyi ügyben lopás bűncselekménye miatt járnak el, ami két év szabadságvesztéssel járhat. Rosszabb a helyzet, ha a rapsic hurokkal követi el a bűncselekményt. Ha bizonyítható, hogy különös szenvedést okozott az állatnak, akkor a tiltott vadászati módszer alkalmazója akár három évre is börtönbe kerülhet.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.