Szélsőséges időjárás: száradnak a hazai erdők (Kossuth Rádió, Krónika)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. szeptember 23. - Száradnak a hazai erdők, az idei csemeték nagy része rosszul viselte a forró nyarat.
Az erdészeteknek olyan fajokat keresniük, amelyek jól tűrik az egyre szélsőségesebb körülményeket is.
A csemeték közül leginkább a gyertyánt viselte meg a hosszú ideig tartó aszály, a cser és a tölgy jobban tűrte a szárazságot. A klímaváltozás hatását hamar megérzik az erdők, és a legnagyobb kérdés, milyen csemeték kerüljenek a régi fák helyére. Burján Endre, a Mecsek Erdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője elmondta, kérdés, hogy erre fel lehet-e egyáltalán készülni. Olyan fajtákra lenne szükség, amelyek jól tűrik a szárazságot.
Ha váltásról van szó, elsőbbséget élveznek az őshonos fajok, de számítani lehet a szárazságtűrő akácra, mondta Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Hozzátette, várható, hogy a szélsőséges időjárási körülmények eluralkodása esetén megnő az ilyen jellegű fafajok térnyerése, illetve áthelyeződnek a mostani erdőterületek, olyan helyekre is kerülnek majd szélsőséges időjárást tűri fafajok, ahol eddig nem volt szükség a telepítésükre.
Már a mostani erdőfelújításoknál is érdemes szem előtt tartani, hogy a vegyes, elegyes állomány mindig ellenállóbb, fogalmazott a főtitkár.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.