Erdőben járnak: szakértői vihar az erdőkről (MR)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008-07-20 - Ne gazdálkodjanak az erdőkkel, hanem kezeljék őket - ezt javasolja a környezetvédelmi miniszter, mert az állami erdőgazdaságok még mindig végeznek például tarvágást. Az erdőgazdaságoknál nem okozott osztatlan sikert az elképzelés. A természetvédők viszont üdvözlik a javaslatot, vagyis azt, hogy a nemzeti parkok területén lévő erdők a természetvédelem kezelésébe kerüljenek, hiszen a széndioxid-kibocsátás elleni harcban is segít az élő fa.

Sódor Márton, a környezetvédelmi szaktárca nemzeti park és tájvédelmi főosztályának vezetője szerint már régóta dolgoznak az egységes természetvédelmi kezelés megvalósításán.
- A nemzeti parkok a világ minden táján olyan területek, amiket elsősorban természetvédelmi célokra jelölnek ki. Ha egyéb területek is már a nemzeti parkok kezelésében vagy vagyonkezelésében vannak, akkor az erdőterületek is kerüljenek oda. Úgy gondoljuk, hogy a védett természeti területeken egy újfajta kezelést, mi úgy nevezzük, hogy természetvédelmi erdőkezelést kell folytatni, míg a hagyományos erdőgazdálkodásnál a fakitermelés bizonyos mértékig cél. Itt ez csak eszköz, olyan eszköz, amivel a természetvédelmi célokat, a természetvédelmi szempontokat érvényesíteni kívánjuk.
Pallagi László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója úgy véli, hogy a természetközeli erdőkezelés így is megvalósul. Az erdőgazdaságok, a természetvédelmi és az erdészeti törvény alapján dolgoznak.
- Az erdőgazdálkodás 200 éve folyik körülbelül Magyarországon, és hogy ma olyan területeink és olyan erdőink vannak, amelyek érdemesek arra, hogy védelem alá helyezzük, arra, hogy európai szintű védett területek legyenek, ezek egyértelműen azt mutatják, hogy itt az elmúlt időszak erdőgazdálkodása képes volt ezeket az állapotokat megőrizni, vagyis olyan volt az erdőgazdálkodás, amely alapján ezek az erdők ezt a természetvédelmi funkciót is képesek biztosítani. Én azt gondolom, hogy az erdőgazdák kezében, az erdészek kezében jó helyen van az erdő.
Haraszti Gyula, az Országos Erdészeti Egyesület elnökségi tagja kiemelte: a környezetvédelmi miniszter, Szabó Imre azon elképzelését sem tartják valószínűnek, hogy a kevesebb fakitermelés miatti bevételkiesést új telepítésekkel lehetne pótolni. Ez megnövelné hazánk széndioxid kibocsátási kvótáját, amelyet a miniszter szerint 30-40 milliárd forintért lehetne értékesíteni. - Ez a megjelölt pénzügyi nagyságrend az összes magyarországi erdő ilyen típusú kapacitását jelenti. Ehhez képest egy töredékes mennyiség lehet az elviekben, ami a nemzeti parkok területén telepíthető erdő. A nemzeti parkok nagy részén ugyanis most is erdő, vagy egyéb, a jelen állapotában védendő növénytársulás van - mondta Haraszti Gyula.

A nemzetközi tendenciák szerint már nemcsak a kivágott fának van értéke - hangsúlyozta a Levegő Munkacsoport programvezetője, Szabó Zoltán.
- A ki nem vágott fának még több értéke van. Az Európai Unióban van egy ilyen úgynevezett kibocsátási jogkereskedelmi rendszer, hogy a széndioxiddal lehet kereskedni, és ezeknek most már értéke van. Az erdő, a fa megköti a széndioxidot a levegőből, amikor növekedik. Ha erdőt telepítünk, ezáltal a légkörből széndioxidot vonunk ki. Ez most már pénzt ér. Erre mutatnak a nemzetközi tárgyalások. Viszonylag új szempont, amelyet az erdőgazdálkodásba, az erdőtelepítésnél már egyre inkább, sőt most már teljes mértékben figyelembe kell venni.
Úgy tudni, az ügyben egyeztet a Földművelésügyi és a Környezetvédelmi Minisztérium.  Gazdagh Bernadett, Mangel Gyöngyi


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.