Magyar cserépkályhával az elszabaduló gázárak ellen (InfoRádió/Daily Mail)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. augusztus 7. - Nagy-Britanniában egy nyugdíjas ügyvéd rájött, hogy a hazánkban is használt cserépkályhával tudja a leghatékonyabban felvenni a küzdelmet az elszabaduló gázárakkal.
Peter Breuer szerint a középkorban kell keresni a megoldást arra, hogyan kell spórolni az egyre növekvő gázárakkal mellett. A nyugdíjas ügyvéd ugyanis egy, a 14. században épített cserépkályhát építetett be a házába, aminek köszönhetően a havi 20 fontos (6000 forintos) gázszámláját 5 fontosra (1500 forintosra) mérsékelte.
A 80 éves férfi azt állítja: a "csodakályha" annyira hatékonyan melegíti fel a házát, hogy ki is kapcsolta a központi fűtést. Ráadásul mindössze egy köteg fát használ, ami elég arra, hogy a kályha 12 órán keresztül meleget árasszon.
Az angliai Essexben élő férfi szerint a legtöbb kályha csak kis lánggal működik, és ha kialszik a tűz, már nem melegít tovább. A nyugdíjas a magyar cserépkályhára esküszik, ami tárolja a hőt. A szerkezeten belül ugyanis egy fal van, ami a tűz hatására felmelegszik, a hőt pedig a cserepeken keresztül sugározza.
A magyar cserépkályhát tavaly ősszel szereltette be házába 3 ezer fontért, vagyis közel 1 millió forintért - nagyjából ennyibe kerül Nagy-Britanniában a központi fűtés bevezetése is.
A szigetországban nem ismerik a cserépkályhát, ám Magyarországon, Németországban, Svájcban, Észak-Olaszországban és a skandináv államokban már a 14. század óta használják.
Az idős nyugdíjas jól ismeri a fűtőberendezést, mivel nagyszülei Magyarországon éltek. Mivel senkit nem talált Nagy-Britanniában, aki meg tudta neki építeni a kályhát, barátaival összefogott, és hazánkból egy furgonban vitte Angliába a hozzá való anyagokat.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.