Tíz új kétéltű fajt fedeztek fel Kolumbiában (hirado.hu/Science Daily)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. február 3. - Egy kutatócsoport bejelentette, tíz, a tudomány számára valószínűleg új kétéltű fajt fedeztek fel Kolumbiában

Többek között egy tüskésbőrű, narancsszínű lábú esőbékát, három nyílméregbékát, és három úgynevezett üvegbékát, melyeket azért hívnak így, mivel bőrük olyan áttetsző, hogy felfedi belső szerveiket. A fajokat a Dárien hegyvidékes tacarcunai területén találták meg egy friss expedíció során, közel a panamai határhoz.
 
Az expedíciót a Conservation International hüllőszakértői, és az Ecotrópico Foundation ornitológusai vezették. A háromhetes expedíció alatt a kutatók megközelítőleg hatvan kétéltű- és húsz hüllőfajt, valamint majdnem százhúsz madárfajt azonosítottak, ezek közül sok máshol nem is található meg. A kétéltűek valószínűleg új fajai között három, a Nymphargus, Cochranella és Centrolene nembe tartozó üvegbéka, a Dendrobatidae családba tartozó három nyílméregbéka, az Atelopus nembe tartozó csonkaujjú béka, valamint a Pristimantis nemzetség két esőbéka-faja, valamint a Bolitoglossa nemzetség egy szalamandra faja található meg.
Kolumbia a világ legváltozatosabb kétéltű közösségeinek egyik otthona, a jelenlegi adatok szerint mintegy 754 fajt tart el. Az új felfedezések mellett az expedíció során olyan nagytestű emlősök jelenlétét is rögzítették, mint a közép-amerikai tapír, mely a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a veszélyeztetett státuszt kapta Kolumbiában. Emellett négy majomfajt, beleértve a Geoffroy-pókmajmot (Ateles geoffroyi), a Geoffroy-tamarint (Saguinus geoffroyi), Közönséges csuklyásmajmot  (Cebus capucinus) és a Mellényes bőgőmajmot (Alouatta palliata) figyeltek meg. A kutatók a fehérajkú pekari (Tayassu pecari) populációira is rábukkantak.
 
A többi meglepő eredmény között közép-amerikai fajok jelenlétének megfigyelése áll, melyeket először dokumentáltak Dél-Amerika északi területein. Találtak többek között egy szalamandrát - Bolitoglossa taylori -, egy esőbékát - Pristimantis pirrensis - , egy apró gyíkot -  Ptychoglossus myersi – és egy kígyót, amit még nem azonosítottak. 
 
A kutatók a kétéltűeket az ökoszisztéma egészségi állapota fontos jelzőinek tekintik. A porózus, elnyelő bőrrel az állatok gyakran korai figyelmeztetést nyújtanak a környezet degradálódásáról, melyet a savas eső, vagy a nehézfémek, illetve rovarirtók miatti szennyezés válthat ki, mely az emberek számára is káros. A kétéltűek emellett segítenek számos betegség terjesztése kontrollálásában – mint a malária és a dengue-láz – mivel olyan rovarokkal táplálkoznak, melyek ezen betegségeket az emberi populációkra terjesztik át. Emellett a kétéltűek rendkívül érzékenyek a szokatlan időjárási változásokra, számos fajt komolyan érint a klímaváltozás.
 „Kétségtelen, hogy a régió igazi Noé bárkája. Az új kétéltű fajok magas száma reményt kelt, még annak ellenére is, hogy a kihalás komoly veszélyével néz szembe ezen állatcsoport az ország és a világ nagy részén" – mondja Jose Vicente Rodriguez-Mahecha a CI-Kolumbia tudományos igazgatója.  
 
A Dárien ezen területe az Andoktól elszigetelten fekszik. Az endémizmus központjának tekintik, és nagyon értékes a magas biológiai sokféleség miatt. Történelmileg egyfajta hídként szolgált a flóra és fauna kicserélődéséhez Észak- és Dél-Amerika között.     Bár a Dárien régió természetes takarója jelenleg relatíve érintetlen, számos veszéllyel néz szembe, és igen gyors tájtranszformáción esik jelenleg is át, főleg a szelektív fakitermelés, a kiterjedt marhatenyésztés, az illegális gabonatermesztés, a vadászat, a bányászat, és az élőhelyek töredezése miatt. A terület természetes vegetációja 25-30 százalékán jelenleg erdőirtás folyik, különösen az alacsonyan fekvő részeken és az alluviális síkságokon (folyóvizek által feltöltött régiók).
 
Az expedíció eredményei a várakozások szerint hozzájárulnak a védett területi státusz megerősítéséhez, mely már majdnem a teljes kolumbiai Dárien régiót felöleli, emellett segít életre hívni a Tacarcuna-hegyekben az új védett területet. Emellett fontos célja támogatni azon kezdeményezéseket, melyek garantálják a földjogokat az eyakerai őslakos Emberá közösségnek egy Őslakos Menedéken belül, és a terület, illetve populációja megfelelő menedzselési terveinek kifejlesztését. 
Az új fajok azonosságát és nevét bejelentik majd a tudományos közösségnek és a környezetvédelmi hatóságoknak, hogy kiértékeljék az állatok védelmi státuszát és a kihalás kockázatát.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.