Évről-évre komoly károkat okoznak a fatolvajok a hazai erdőkben (Duna TV Híradó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010.02.05.- Erdőrészek tűnnek el az országban.

Debrecenben már a lakóházak közeléből is viszik a tüzelőt a tolvajok. A somogyi Nemesdéden erdőrészek tűnnek el, de Borsodban is több százezer köbméter fát vágnak ki a fatolvajok évente. Sajóládon például már csak 1-2 hektár maradt az eredetileg 170 hektáros erdőből.
"Itt nem csak a cigányok vitték el a fát. Ezt én állítom is és tudom, hogy nemcsak ők" - mondja egy helyi akos. Sajóládon télen mindennapos látvány, hogy biciklin viszik haza a tüzelőnek valót a falubeliek. De nem csak itt van ez így.
Mit csináljon, ez nem törvényes, de meg kell oldani magának a tüzelőt. Ha nincs olyan jövedelmi forrása nyilván elmegyen, vagy gallyat szed vagy kivág egy fát és akkor hazaviszi - mondja Korcsma Gyula Felsőzsolcáról.
Az erdészek tehetetlenek. A rendőrök próbálkoznak. Többször is szerveznek akciót a fatolvajok lefülelésére.  Csernai László rendőrőrnagy elmondta: "103 esetben értünk tetten falopó személyeket, akik ellen tulajdon elleni szabálysértés miatt megindítottuk az eljárást".
Ez már Debrecen. Jelölik a fát, mégis lopják. Egymillió forint kárt okoztak a fatolvajok az erdészetnek. Ezt a területet kerítés is védi, de a tolvajokat nem zavarja az akadály . Jól látható, hogy hol emelték át a dróthálón a tüzelőt a hivatlan vendégek.   
Ahogy mögöttem is látszik, innen egy köbméter tűzifa tűnt el. Az erdészek ma reggel vették észre a lopást. A dolog érdekessége, hogy az erdészet központja innen mindössze 300 méterre van. Juhász Lajos a Debreceni Erdészet igazgatója elmondta: "A fenyőt is ugyanúgy elviszik, mint a keménylombos fafajokat. Ennek a tüzelési célú felhasználása nem olyan jó, de ha mást nem találnak - ebből arra következtettünk - viszik a fenyőt és a nyárfát is".
Tavaly több mint ötven feljelentést tett az erdészet, de mindössze néhány esetben fülelték le a tetteseket. Vereb István


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.