Kivételt tennének a Nagyerdővel (dehir.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010-06-17 - Az új erdőtörvény nem engedi a tarvágást. Ezzel többek között az őshonos fajtákat védenék, de a rendelkezés ugyanakkor nehezíti az elöregedett állomány cseréjét is. A debreceni Nagyerdő esetében a szakemberek szeretnének speciális elbánást, hogy a túlsúlyos akácállomány helyébe ismét a tölgyek kerüljenek. Árnyas tölgyek alatt találkoztak az ország legnevesebb erdészei a debreceni Nagyerdőn. Most még van ami árnyékot adjon, csakhogy az utánpótlással már gondok vannak. A környéken őshonos tölgyesek ugyanis folyamatosan pusztulnak. Az új fák telepítése pedig problémás, mivel az új erdőtörvény értelmében fát kivágni nem lehet, ennek hiányában viszont nincs hova ültetni az új csemetéket.

- Az erdőknek a megújításáról lesz szó, ami azért különösen nehéz, mert egyeztetni kell erdészeti szakmai szempontokat, a természetvédelmieket, és egy közösségi érdekeket is kiszolgáló erdőben vagyunk. Így itt nagyon sokszor egymásnak ellentmondó érdekek feszülnek egymásnak – magyarázta Standovár Tibor az ELTE egyetemi docense.

A Nyírerdőnél évek óta dolgoznak azon, hogy a tölgyerdők visszanyerjék természetes élőhelyüket a nem őshonos fajtákkal szemben.

- Valamikor a debreceni Nagyerdőbe majdnem 50%-os volt az akác aránya – mondta el beszédében Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének igazgatója.

Az új szemléletű erdőgazdálkodás célja, hogy az őshonos fajták nagyobb arányt képviseljenek. Így az elmúlt években valamivel már több lett az ilyen fafajta. Így például a tölgy is. Az új erdőtörvény miatt azonban lelassult az arány javítása. Tarvágással ugyanis nem cserélhető az állomány. A fakitermelésre vonatkozó szigorú szabályok ugyanakkor a fenntarthatóságot biztosítják.

- Ha sem az erdőgazdálkodó, sem az erdőtulajdonos nem tudja elvégezni az erdő felújítását, akkor az elrendelt erdőgazdálkodási tevékenység szabálya miatt ezt az állam a tulajdonos költségére el tudja végeztetni. Felújítatlan erdő, vagy erdőirtás Magyarországon nem csak több száz éve, hanem most, és a jövőben sem fordulhat elő – tudtuk meg Nagy Dánieltől a Vidékfejlesztési Minisztérium természeti erőforrások főosztályának vezetőjétől.

A fölösleges erdőirtást a szakma sem támogatja, de szeretnének olyan szabályozást, ami a helyi viszonyokat is figyelembe veszi. Így ha a debreceni Nagyerdőt sikerül a kivételek közé sorolni akkor a kijelölt területeken lehetőség lesz a megújuláshoz elengedhetetlen fakitermelésre. Katona Zoltán


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.