Túlságosan gyorsan fogynak a kárpátaljai erdők (Duna TV)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010.12.26. - Ez növeli az árvízveszélyt, mert nincs, ami megkösse a leeső csapadékot.

Zsugorodik a kárpátaljai erdőállomány. Ez növelheti a magyarországi árvízveszélyt, mert a Kárpátokban leeső csapadékot nincs, ami megkösse. Az árvízvédelemben közösen dolgozó magyar, szlovák és román szervezetek mostantól a fatelepítésben is együttműködnek.
Három év alatt 2 százalékkal csökkent a kárpátaljai erdők területe. A jelenlegi famennyiség egyszerre 700 millió köbméter vizet képes megfogni. Az elmúlt évtized legnagyobb árvizei idején azonban ennek a vízmennyiségnek a háromszorosa zúdult le hegyekből. A fatelepítésben szükség van az áradásokban érintett szomszédok segítségére.

„Együttműködési megállapodást kötöttünk a romániai erdészekkel. Velük elsősorban az erdőtűz elleni védekezésről szeretnénk tapasztalatot cserélni, mert nálunk is egyre aktuálisabb ez a kérdés” – közölte Ivan Kosztyiv, az Ungvári Erdőigazgatóság igazgatója.

Az 1950-es évektől a Szovjetunió megszűnéséig negyedével nőttek az erdősített területek, azonban a nem hivatalos fakitermelés miatt ez a folyamat mára megfordult. A magyarországi szakemberek szerint is az új fák telepítése a legfontosabb.

„Úgy gondolom, hogy a folytatás az lehetne, hogy a mostani erdőhatár fölötti kopár területeket beerdősítjük” – mondta Kovács Gábor nyíregyházi erdőmérnök.

Kárpátalján jelenleg 660 ezer hektárnyi erdő van. Ennek bővítésében vállalnak most szerepet magyarok mellett a román és szlovák erdészek. Kovács Géza


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.