A díjnyertes akácfilmről az MTV-ben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Amint arról beszámoltunk, a francia mezőgazdasági szaksajtó képviselőit tömörítő, párizsi székhelyű SYRPA február végén rendezte meg a mezőgazdasági témájú filmek 7. fesztiválját, a francia szaktárca és az ÍNRA (francia mezőgazdasági kutatóintézet) támogatásával.
A Pápai Gábor, az Erdészeti Lapok főszerkesztője által rendezett, az akác termesztését és felhasználási lehetőségeit bemutató 20 perces filmalkotás, Az akác, a zsűri döntése alapján a legjobb külföldi filmnek járó különdíjat kapta.

Március 22-én reggel, 5 óra 55-kor az MTV1 Agrárhíradó című műsorában a szerző beszélt a filmről.
Akácfilm (MTV.Agrárhíradó)

Készítette: Kovács Anita szerkesztő - riporter, Hornyai Sándor operatőr,  Szabó Márta vágó
Pápai Gábor operatőr – fotóriporter
Műsorvezetői felvezetés:
Díjat nyert az akác. Pontosabban egy akácfáról készített film a mezőgazdasági filmek párizsi fesztiválján. A rohamosan terjedő fafajról egy barcsi fakereskedelemmel foglalkozó cég készíttetett filmet. Az alkotás megkapta a legjobb külföldi filmnek járó különdíjat.
Riport szövege:
Az 1700-as években Tessedik Sámuel által betelepíttetett akác 250 év alatt elfoglalta a magyar erdők 20 százalékát. Az agresszív, szárazságtűrő fafaj már megjelent a közép-hegységi erdőkben is. Ennek az ökológusok nem örülnek. A méhészek és a fakitermeléssel foglalkozó vállalkozók viszont hasznot húznak belőle.
Pápai Gábor (újságíró, fotóriporter):" Hát nekünk azért jó, mert Nyugaton az utóbbi évtizedekben exponenciálisan megugrott az akác-faanyag iránti kereslet. Nevezetesen azért, mert egy eddig a trópusi erdőkben termelt fafajt vált ki, elsősorban szőlőkaró, másodsorban a polderek gátjai építésénél cölöpöknek használják, mert vízben, illetve a föld alatt hosszan tartó ideig nagyon jól bírja a vizet."
A magánerdő-tulajdonosoknak nyilván az is szempont, hogy az akác a tölgynél és a fenyőnél is jóval hamarabb, mintegy negyven év alatt éri el a vágásérettséget. A párizsi díj filmje az akácot, mint jellegzetesen magyar fafajtát mutatja be, és érzékeltette a magyar erdőgazdálkodás színvonalát is.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.