100 éve süllyedt el a Titanic (OzoneNetwork)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2012. május 6. - A Titanic kora legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn 2:20-kor elsüllyedt. A 100 éves évforduló emlékére a Közlekedési Múzeumban július közepéig tekinthető meg a Titanic100 kiállítás, ahol eddig még soha ki nem állított emlékek, tárgyak láthatók. Valamint az eredeti távíró szoba berendezett modellje és a Titanic mentőcsónakjának mása.
Image
A leghíresebb hajó 1912. április 2-án Belfast kikötőjéből indult el próbaútjára, aminek célállomása Southampton volt. Az RMS Titanic brit olimpyc osztályú utasszállító hajó elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett. Mégis a nagymértékű ütközés és a jég miatt, a víz az első hat rekeszbe percek alatt bejutott. Találgatások szerint a tragédia több tényező együttállásának következménye. Ilyenek a rossz látási körülmények, a rekeszeket tartó szegecsek rossz minősége, a távcső hiánya és az is, hogy a kapitány gyorsabban ment a megengedettnél.
A Titanic katasztrófában több mint 1500 fő halt meg és megközelítőleg mindössze 712 ember élte túl, ez a hajón utazóknak az egyharmada. A sebesültek megmentésére a Carpathia hajó igyekezett, amelynek orvosa a magyar dr. Lengyel Árpád volt.
Az OzoneNetwork hétfőn 23 órakor kezdődő Egyenlítő című műsorának vendége a doktor unokája, Völgyi Péterné Reich Márta elmondása alapján a mentés három napig tartott. A Titanichoz három hajó is közelebb volt, mint a Carpathia. Ezek közül azonban az egyik a jelzőrakétákat tűzijátéknak vélte, egy másik hajó távírásza este 11-kor kikapcsolta a távírót és lefeküdt aludni, a harmadik pedig egyenesen viccnek gondolta, hogy egy ekkora utasszállító bajba került.  
http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120504-egyenlito-titanic.html


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.