Kölykök a vadonból (OzoneNetwork)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2012. július 15. - A vadállatoknak nem az emberek mellett van a helyük, mégis sokszor rajtuk múlik a sorsuk. A kölykök felnevelésekor az elsődleges szempont, hogy nem kerülhetnek felettes pozícióba a gondozójukkal szemben. A medvék nevelése és viselkedése leginkább a kutyákhoz hasonló. A cél nem a teljes megszelídítés, sokkal inkább a kezelhetőséghez való szoktatás.
Image
Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő című műsorának vendégei Dönci, Baró és Hugi a három öthónapos európai barnamedve. Gondozójuk, a Veresegyházi medveotthon igazgatója Kuli Bálint elmondása szerint bár néha a vadállat-kölykök viselkedhetnek agresszíven, szaktudással, célravezető programmal és sok munkával engedékenyekké lehet nevelni őket. A legfontosabb, hogy felnőtt korukban tudjanak velük együtt dolgozni. Ennek első lépése a pórázon sétáltatás. A medveotthon gondozói szerint, ha medvelakta erdőben sétálunk, a legmegfelelőbb magatartás a hangos zajt keltő közlekedés, így az állat nem ijed meg és nem támad.
Image
A műsor másik vendége Győző, az őz. Az akkor 3-4 napos kisállatot egy kiránduló árvának vélte és állatorvoshoz vitte. Szilágyi István, a Fehérkereszt állatvédő liga kurátora szerint nagy valószínűséggel az őzike szülei csak élelemért mentek, a kicsi pedig rejtőzködött. Mivel emberi kéz érintése után az anyja magára hagyja a kölykét, a medveotthonba került. Felnevelésük és gondozásuk azonban nagyon sok munkával jár, valamint érzelmileg is erős kötődés alakul ki a gondozó és a kisállat között. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek elkerülése végett a gondozók azt kérik, ha bárki őzet vagy bármilyen más kisállatot talál, ne bántsa.
http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120710-egyenlito-visszatelepulo-allatfajok.html


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.