Gomba minden mennyiségben (OzoneNetwork)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2012. augusztus 14. – Sem nem növény, sem nem állat – A vadon termő földfeletti és földalatti gombákról beszélget dr. Bratek Zoltán, az ELTE adjunktusa, a Magyar Szarvasgombász Szövetség elnökhelyettese, a Szent László Szarvasgomba Lovagrend Nagymestere, dr. Lucskai Attila ökogazdálkodási és mikológiai szakreferens, valamint Molnár Tamás erdőmérnök, erdészeti igazgató (Mecsekerdő Zrt.).


Image
Az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának augusztus 15-ei adásában szóba kerül többek között, hogy egy-egy termőhelynek vannak e saját gombafajai, a gomba gyűjtésének írott és íratlan szabályai, a gombák táplálkozástani jelentősége, a kifejezetten veszélyes gombafajok, vannak-e a gombamérgezés megelőzésére szolgáló praktikák, a vadon termő gombák forgalmazásának szabályozása, a gombagyűjtés szabályozása a gyakorlati erdőgazdálkodás keretében, vannak-e ütközési pontok az erdészeti tevékenység és a gombagyűjtés között, milyen védelmi tevékenységre van szükség (élőhely - , illetéktelen gyűjtők elleni védelem).
Image
Hallhatunk arról is, hogy miért költöztek föld alá gombák, mik a földalatti gombák jellemzői, milyen közös tulajdonságai vannak a földalatti gombáknak és mely földalatti gombákat nevezzük szarvasgombáknak, mely szarvasgombafajok bírnak kiemelkedő gasztronómiai/kereskedelmi értékkel a Kárpát-medencében, Európában és mekkora mennyiségben gyűjtik a szarvasgombát.
Image


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.