Ipari és természeti katasztrófák (OzoneNetwork)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2012. december 10. - Egy évtized alatt átlagosan 1500 katasztrofális esemény történik a világban, és ennek következményeként 50 millió ember válik hajléktalanná. A drámai események 95 százaléka mindig valamilyen természeti csapás, a környezet erőinek hatására, elemi csapásként következik be.
Azt az eseményt, amely veszélybe sodorja az emberek egészségét, életét, anyagi értékeit és a lakosság alapvető ellátását, valamint veszélyezteti vagy akár el is pusztítja a természeti környezetet, katasztrófának nevezzük. Megkülönböztetünk természeti katasztrófát, ebben az esetben általában nincs szó személyes felelősségről, illetve ipari katasztrófát, amikor konkrét felelősök vannak.

Image

A krízis hatására lezajló testi és lelki történések, valamint a helyzetben tanúsított viselkedés előre nem kiszámíthatóak. Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő című műsorának vendége dr. Góra Zoltán dandártábornok, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgató helyettese szerint személyiség-, tapasztalat- és tudásfüggő, hogy ki milyen módon reagál ilyen helyzetekben.
Doró Viktória, a Ma és Holnap magazin főszerkesztője elmondta, egy katasztrófa extrém mértékű pszichés terhelést jelent a személyiség számára. A katasztrófahelyzet átélése okozta traumatikus események akár hónapokkal később is éreztethetik hatásukat a mindennapi életre. A poszttraumás stressztől szenvedők újra átélik a traumát, ennek enyhítésére minimum fél év utókezelés szükséges.
http://videa.hu/videok/nagyvilag/ipari-es-termeszeti-katasztrofak-SclkqzeWliCRsdPM


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.