Egyre durvábbak az orvvadászok (somogytv.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012.12.20 . - Egyre brutálisabb módszereket alkalmaznak az orvvadászok. A vadat nem egyszer házi készítésű hurokkal, csapdákkal ejtik el. A Sefag Zrt. erdeiben az elmúlt években stagnál az orvvadászat, ez azonban a fokozott jelenlétnek és ellenőrzéseknek köszönhető. 2012 első 11 hónapjában összesen 6 ilyen bűncselekmény történt, ám felderíteni mindössze két esetet sikerült.
Országszerte növekvő tendenciát mutat az orvvadászat, az elkövetőknek nemcsak a száma emelkedik, de módszereik is célirányosak. A Sefag Zrt. erdeiben december elsejéig összesen hat illegális zsákmányolás történt, az elkövetők közel 5 millió forintos kárt okoztak a társaságnak. A korábbi években ennél több orvvadász járta az erdőket, a tendencia megállítása a fokozott jelenlétnek köszönhető - hangsúlyozta a szakember.
Ihárosi Péter, erdészetpolitikai osztályvezető, SEFAG Zrt.:
- Ez már egy elrettentő erő, hogy folyamatosan van valaki, aki jelen van a területen, figyelemmel van a vagyon iránt, illetve rendszeresen, propagáltan ellenőrző akciókat tart a szakszemélyzet közösen a rendőrséggel.
Az orvvadászat ma már célirányos. Van, aki saját fogyasztás céljából ejti el a vadat, ám leggyakrabban üzlet áll a háttérben- meséli a tapasztalatokat Ihárosi Péter.
Ihárosi Péter, erdészetpolitikai osztályvezető, SEFAG Zrt.:
- Hurkokkal, mindenféle csapdákkal, amik házilag vannak készítve, próbálja meg elkövetni azt a bűncselekményt, amellyel ő a vadat megszerzi. A másik orvvadász, az viszont megrendelésre, vagy trófeára, vagy szintén húsra vadássza a vadat, de fegyverrel teszi mindezt.
Sőt, az orvvadászok gyakran jól szervezett csapatban dolgoznak.
Ihárosi Péter, erdészetpolitikai osztályvezető, SEFAG Zrt.:
- Ők általában 2 autóval mennek végig a területen, az első autó az felderít, a második autó az elejti a vadat, majd az első autó felveszi, vagy esetleg belép egy harmadik autó, amely felveszi az elejtett vadat, és elviszik a területről.
Éppen ezért nehéz elkapni őket, sőt, az osztályvezető azt mondja: ha nincs tettenérés, akkor szinte lehetetlen utolérni őket. Tettenérés esetén is a rendőrséget kell értesíteniük, ők teszik meg a szükséges intézkedéseket. Az orvvadászat jövő júliustól egyébként önálló bűncselekmény lesz, az elkövetők akár 3 évre is rács mögé kerülhetnek majd.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.