Felbocsátották a legújabb Landsat-műholdat (hirado.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. február 12. - Hétfőn útnak indult a NASA legújabb Földmegfigyelő műholdja, és folytatja ama négy évtizedes munkát, melynek során a környezeti változásokat és az erőforrások kiaknázását követik nyomon a bolygón. A Landsat Data Continuity Mission a kaliforniai Vandenberg légierőbázisról indult el egy Atlas-5 rakétán, magyar idő szerint hétfő este nyolc órakor. A 855 millió dolláros LDCM a Landsat-program történetének nyolcadik szatellitje.
A program a NASA és az amerikai Földmérő Hivatal közös projektje, mely az erdőirtást, a gleccserek visszahúzódását, a városok terjeszkedését és más jelenségeket követ figyelemmel a Landsat-1 1972 júliusi felbocsátása óta.
Az LDCM az eddigi legnagyobb teljesítményű és legfejlettebb Landsat-műhold, sikeres fellövése a program örökségét még egy évtizedig vagy akár tovább is kibővítheti. A szatellit 705 kilométeres magasságban áll majd poláris pályára. A NASA a következő három hónapban számos kulcsfontosságú ellenőrzést végez el a szondán, melyet követően az irányítás átkerül a Földmérő Hivatalhoz, a szondát pedig Landsat-8-ra keresztelik.
A szatellit két érzékeny készülékkel figyeli majd a bolygót. Az OLI (Operational Land Imager) látható, közeli infravörös és rövidhullámú infratartományban gyűjt adatokat, míg a TIRS (Thermal Infrared Sensor) a felszíni hőmérsékleteket méri. Elődjeihez hasonlóan a Landsat-8 is 30 méteres felbontású felvételeket készít. Naponta mintegy 400 fotót küld majd a dél-dakotai, alaszkai és norvégiai földi állomásoknak.
A városiasodás, a természeti erőforrások kiaknázása, a globális jégveszteség és más jelenségek nyomon követésével segít a kutatóknak és politikusaknak jobban feltérképezni, a növekvő emberi populáció milyen hatással van a planétára.
A Landsat-8-at megelőző szatellit a Landsat-7 volt, mely 1999 áprilisában indult útnak. Eme utóbbi a program egyetlen másik, még működőképes tagja. (A Landsat-5 nemrégiben ment nyugdíjba több mint 28 évnyi szolgálat után.) A Landsatok orbitális pályája 16 naponként nyújt teljes globális lefedettséget, azonban a Landsat-7 és Landsat-8 közös munkája nyolcnaponta szolgáltat majd teljes képet a bolygóról.
A két szatellit együttműködése több évet is felölelhet, mivel a Landsat-7 elegendő üzemanyaggal rendelkezik ahhoz, hogy 2016-ig működőképes maradjon. A Landsat-8 üzemanyaga legalább egy évtizedre elegendő. Maga a szatellit és az OLI műszer tervezett élettartama öt év, míg a TIRS-é legalább három. A kutatók azonban abban reménykednek, hogy a műszerek jóval túllépik majd tervezett élettartamukat és így legalább 10 évig munkálkodhatnak.
 

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.